Bieber: Schmidta smatram greškom, imam utisak da pravi veću štetu u BiH nego što pomaže

Vijesti 23. okt 202421:15 2 komentara
N1

Florian Bieber, ekspert za Zapadni Balkan, univerzitetski profesor i koordinator Savjetodavne grupe za Balkan u evropskoj politici gostovao je večeras u Pressingu i u jednom trenutku je govorio o Christianu Schmidtu, ali i generalno o ulozi visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Poručio je, između ostalog, da ga smatra greškom te da više donosi štete BiH nego što pomaže.

Poznata vam je Trojka, politička grupacija u Sarajevu koja je zapravo sve svoje adute dala na taj evropski put pa je bila spremna pristati i na teške kompromise zbog toga. Hoće li Evropska unija izdati Trojku i hoće li politika kompromisa prema tim strankama na kraju joj se obiti o glavu?

Teško je prognozirati šta će biti na kraju. Mislim da vrijedi uložiti napore i energiju u taj proces, ali ne znamo dokle će BiH stići u svemu tome jer znamo da joj je trenutno teško da stigne sve zakone i reforme. To je dugoročan proces. Postoji taj Plan rasta za Zapadni Balkan među kojima je i BiH da se na neki način nagrade zemlje, ali ne znam je li to dovoljno.

Bio je Christian Schmidt u BiH nekoliko puta gost u ovoj emisiji i rekao je zapravo da bi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika iz ove zemlje bilo veoma opasno i da bi možda označilo početak novih sukoba i raspada države. Je li Vi mislite da je to tako?

Ne vjerujem da je baš tako jednostavno. Prvo treba odvojiti pitanja stranih sudija Ustavnog sudu i visokog predstavnika. Uloga visokog predstavnika je više problematična za funkcionisanje demokratije u BiH nego taj drugi dio. Mislim da je taj visoki predstavnik sada najbolji pokazatelj kako međunarodna zajednica nema strategiju za BiH. Ima taktiku, pomalo reaguje i pokušava ponešto uraditi, ali nema viziju. Ne vidim šta dugoročno oni žele. Stičem ponekad utisak da su oni zaboravili da imaju strategiju za BiH i da osjećaju da su sve isprobali i da ne znaju više šta da urade.

Je li problem u instituciji visokog predstavnika ili u Christianu Schmidtu kao osobi koja je aktuelni visoki predstavnik.

Mislim da je oboje. Visoki predstavnik je jako problematična institucija 30 godina nakon rata. Ta instutucija je bila legitimna 10 ili 15 godina nakon rata i mislim da bi bilo dobro da postoji visoki predstavnik samo da se spasi kada zatreba Dejtonski sporazum, ali ne i da koristi bonske ovlasti kako je Schmidt koristio. Drugi problem je osoba i mislim da odluku da se Schmidt stavi za visokog predstavnika ja tumačim kao grešku zato što ipak nije osoba koja je dobio taj posao jer je dobro kvalifikovan za to jer se očito vidi da se u Njemačkoj traži neka pozicija za njega. I kada vidim kako on djeluje u BiH imam često utisak da pravi veću štetu nego da pomaže sa svojim odlukama. Sabotira neke stvari i imam utisak da ima institucionalni problem i mislim da ima dobre namjere ne mogu to tumačiti, ali kroz njegove odluke vidim da ne pomaže.

Ko ga usmjerava?

Ne bih rekao da ga međunarodna zajednica navigira, ali vidim da ga više podržavaju nego Evropljani. Evropske zemlje su prilično skeptične da visoki predstavnik bude aktivan. Vidim da ga Amerikanci više podržavaju nego Evropljani i to je problem jer su zapadne zemlje puno slabije ako nemaju jedinstveni stav i to političari koji su antizapadni koriste to i pokušavaju to što više pojačati.

Sjećam se da je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel insistirala na Schmidtu. Da li je vrijeme da on bude smijenjen i zamijenjen novim visokim predstavnikom?

Mislim da sigurno imaju bolje kvalifikovani kandidati za taj posao. Na kraju svaki visoki predstavnik je bio rezultat političkih procesa na međunarodnom nivou i onda se taj rezultat vidi kroz osobe koje dobiju taj posao. Schmidt je simptom međunarodne zajednice ili zemalja u regionu i u BiH. Ako se ne promijeni stav i razmišljanje te pristup u BiH onda ni sljedeća osoba neće biti mnogo drugačija.

Šta je problem tog pristupa je li različita strateška vizija BiH i njene budućnosti iz američke i evropske perspektive? Je li to u suštini taj problem?

Mislim i to čak i to što unutar EU ne postoji jedinstveni stav o tome kako i šta da se radi u BiH. Inače BiH je tema na niskom nivou i ne razgovaraju o njoj toliko ministri EU i onda postoje naravno razne vizije pa su tako SAD više izgubile nadu u EU pa možda i zbog toga više vjeruju u visokog predstavnika. SAD-u je manje bitna ekonomija već im je bitnije da je stabilno i da nema prijetnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare