BiH bilježi veliki broj migranata: Zbog ratnih dešavanja nije isključena mogućnost još veće migracije

Vijesti 19. okt 202319:24 1 komentar

BiH već sada bilježi veliki broj migranata. Zbog ratnih dešavanja između Izraela i Palestine nije isključena mogućnost veće migracije, kažu iz Službe za poslove sa strancima BiH. Granična policija BiH, za devet mjeseci ove godine u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, otkrila je 8.720 osoba.

U ovoj godini Služba za poslove sa strancima BiH, bilježi 25.800 ukupnih novih tražitelja azila, svih državljanstava. Ministarstvo sigurnosti BiH izdalo je u posljednjih 12 mjeseci potvrde za 116 osoba u pokretu. Dok je 87 Palestinaca tražilo azil u periodu od 1.1. do 19.10. ove godine. Tako su se, barem, izjasnili.

“Služba nije u mogućnosti potvrditi da li se u gore navedenim slučajevima doista radi o državljanima Palestine. Naime, zbog činjenice da isti ne posjeduju identifikacione dokumente, te zbog nemogućnosti utvrđivanja njihovog stvarnog identiteta, isti su obrađivani na osnovu svog ličnog iskaza”, kažu.

Iz Granične policije BiH za N1 su rekli da za sada nije evidentiran pojačan priliv migranata s Bliskog istoka. Za devet mjeseci 2023. godine, u nezakonitom prelasku državne granice, kao i u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkriveno je:

“Ukupno 8.720 osoba, što je za 27,24 % više nego u istom razdoblju prethodne godine. Prema državljanstvima, najviše zatečenih osoba u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice su državljani Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka, Sirije, Iraka, Bangladeša. Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza. Kontinuirano pratimo stanje nezakonitih migracija”.

Može se očekivati usložnjavanje situacije na kriznim područjima kažu nadležni. Jesmo li izvukli pouku iz 2019. godine kada je BiH  imala humanitarnu ali i sigurnosno složenu situaciju, zbog migracije sa kriznih područja Sirije i Iraka?

“Zbog ratnih dešavanja između Izraela i Palestine  – nije isključena mogućnost  veće migracije. Da ne  dođemo  u taj neželjeni disbalans kada smo imali veoma mali broj smještajnih kapacitete. Nismo imali spremne odgovore na taj rekao bih nekontrolisani priliv migranata, tako da,  u ovom trenutku sve te aspekte moramo uvažiti i na noviou BiH, svako iz svoje nadležnosti treba da preduzme odgovarajuće mjere i radnje“, kaže Rade Kovač, načelnik Sektora za operativnu podršku Službe za poslove sa strancima BiH.

Saradnja sa Graničnom policijom, Službom za poslove sa strancima i Ministarstva unutrašnjih poslova  na visokom je  novu, podvlači Kovač. No, BiH  već sada bilježi veliki broj migranata, 25.000, najviše  iz Afganistana, Maroka, Bangaleša, Pakistana. Dostignut je nivo iz 2019 – tada je bilo registrovanih 27.000 migranata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare