Dizdar i Duraković posjetili povrijeđenog mladića u Bratuncu

Vijesti 27. jun 202314:30 0 komentara
PR služba

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Nerin Dizdar, i potpredsjednik Republike Srpske, Ćamil Duraković, posjetili su danas povrijeđenog mladića Osmana Mehanovića i njegovu porodicu u Bratuncu, javlja Anadolija.

U saopštenju iz Ministrastva reseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH navodi se da su Osmana Mehanovića u Bratuncu prije nekoliko dana pretukla trojica mladića, čime su mu nanesene teže tjelesne povrede.

“Svjedoci smo da se ovakvi i slični napadati ponavljaju u povratničkim mjestima. Nema sumnje da su ti napadi motivisani mržnjom, a za cilj imaju zastrašivanje i druge vidove represije nad povratnicima. Koliko god mučni i ogavni ovakvi događaji bili, budite sigurni da će samo povećati našu odlučnost da bolje, više i intenzivnije podržavamo naše povratnike na svakom pedlju naše Bosne i Hercegovine”, naveo je Dizdar.

Istakao je da ovakve postupke svakako neće tolerisati i mirno posmatrati, te da će pružiti svaki vid zaštite svakom povratniku čija su prava ugrožena.

“Ovi postupci nisu samo nesmotreni ispad nezrelih pojedinaca. Oni su posljedica intenzivnog zagovaranja i promocije politike šovinizma, podjela, ksenofobije i mržnje, politike zla koja je osuđena pred domaćim i međunarodnim sudovima. Počinitelji ovih nedjela samo su proizvod takvog javnog diskursa i politike. Mi moramo i hoćemo odgovoriti jačanjem podrške povratnicima, integracijom našeg društva i građenjem bosanskohercegovačke zajednice kao društva ravnopravnih ljudi. Za porodicu Mehanović ćemo učiniti sve što je potrebno kako bi se osjećali zaštićeno, sigurno i ravnopravno ovdje u Bratuncu”, kazao je Dizdar.

Ćamil Duraković iskazao je podršku porodici napadnutog mladića.

“Napadi u Višegradu u ramazanu su već zaboravljeni, napad u Bratuncu će, također, biti zaboravljen, jer sistem to dozvoljava i ohrabruje potencijalne počinioce. Sve je to rezultat udruženih kampanja. S obzirom na to da je pravda izgubila svoje mjesto u entitetu RS, naša je obaveza da je tražimo na svim drugim nivoima, a u cilju zaštite povratnika u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine”, naglasio je Duraković.

Oni su pozvali nadležne da pronađu, procesuiraju i sankcionišu odgovorne za napad u Bratuncu, te da učine sve na preveniranju sličnih događaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!