BiH do sada vakcinisala oko 30% stanovništva, nedovoljno za kolektivni imunitet

Vijesti 17. feb 202207:22 2 komentara

Masovna imunizacija populacije najefikasniji je način da se broj preminulih od kovida smanji, a pandemija dovede pod kontrolu. Naša zemlja do sada je vakcinisala oko 30% stanovništva. Procent je, upozorava struka, nedovoljan da bismo postigli kolektivni imunitet. U Evropi smo, po procentu vakcinisanih, na pretposljednjem mjestu, prije Moldavije, a po broju preminulih na 100 hiljada stanovnika nalazimo se na trećem mjestu.

Stagnacija u procesu imunizacije

Kolektivni imunitet dostižan je ako se 65-70% stanovništva vakciniše. Naših 30% nije dovoljno. Prema prvim rezultatima istraživanja kolektivnog imuniteta od kovida u Republici Srpskoj, 95 odsto građana ima antitijela. Prve doze stigle su prije tačno godinu dana u ovaj entitet, a dо sаdа je vаkcinisаnо оkо 40 оdstо grаđаnа. Nije dovoljno, ali je zadovoljavajuće, stava su nadležni.

“Najveći broj vakcina smo dali kod stanovnika u dobnoj grupi 65-79 godina. To je, gotovo, 250 hiljada doza. Na drugom mjestu su stariji od 80 godina, zatim populacija između 30-49 godina. Ono gdje smo mogli više da radimo je dobna grupa 50-64 godine”, rekla je Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Koliko populacije je razvilo imunitet, istraživala je i Federacija, ali rezultati su još nepoznati.

“I FBiH je provodila istraživanje u isto vrijeme kad i RS. To je projekat SZO. Očekujemo da ćemo rezultate imati do kraja ovog mjeseca, najkasnije sljedećeg”, navela je Mia Blažević, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U posljednja dva mjeseca vidljiva je stagnacija u procesu imunizacije u čitavom entitetu, tako da je taj procenat i dalje 30%.

“Ono što predstavlja najveći problem je nizak obuhvat u dobnoj polulaciji iznad 60 godina, koja je i najugroženija”, rekla je Blažević.

Najviše doza utrošeno je u KS. 57,70% je vakcinisano. Slijede Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton. Zabrinjava, međutim, to što ovaj procenat i nema veliku težinu, ako procenat vakcinisanih nije ujednačen u čitavoj državi.

“S obzirom na to da mi imamo dosta onih koji jš uvijek nisu orijavili svoje prve, ali ni treće doze, koje su primile van KS u naš sistem, tako da slobodno možemo reći da je taj broj veći od 60%”, istaknula je Mirna Pecikoza, portparol Ministarstva zdravstva KS.

Najmanje se imunizuje u Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10. U prvom slučaju, jedan od glavnih razloga je što se nije radio plan krizne komunikacije kako za pandemiju, tako za proces imunizacije, pojašnjavaju nadležni.

“9.600 osoba je potpuno vakcinisano, a ostatak, do 20.250 doza su nepotpuno vakcinisane osobe. Na stanju imamo još 1.721 dozu vakcine, zaključno sa 13.2.2022”, kazala je Andrea Jurić, epidemiologinja, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona.

Virus i dalje prisutan

Navršeno je tačno godina dana od početka procesa imunizacije, a ovaj proces je zaslužio jedva prolaznu ocjenu, stava su pojedini stručnjaci. Antivakseri i dalje šire propagandu na društvenim mrežama, čemu pogoduje nepovjerenje građana u zdravstveni sistem.

“U antivakserskim grupama i među ljudima, uopšte, ima jako puno ljekara koji se još uvijek nisu odlučili na vakcinaciju i onda, naravno, to daje prostor ljudima koji su protiv vakcine da kažu “pa što bih se ja sada vakcinisao, nije ni on, doktor”, rekla je Anela Hasanagić, psiholog.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od početka pandemije, na teritoriji čitave države potvrđeno je više od 366 hiljada slučajeva kovida. Testirano je više od milion i 678 uzoraka, dok je od posljedica bolesti preminulo više od 15 hiljada ljudi.

Nakon dvije godine borbe sa pandemijom koja je odnijela hiljade života, virus je i dalje prisutan. Zabrinjava to što smo, prema trenutnim podacima, još veoma daleko od sticanja kolektivnog imuniteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare