BiH dobila 98 novih graničnih policajaca, bit će raspoređeni na mjestima gdje je najveći migrantski udar

Vijesti 27. maj 202419:16 0 komentara
Granična policija BiH, kadeti
N1

Svečanom zakletvom, u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine primljeno je skoro 100 kadeta. Novi kadar, nadaju se svi, pomoći će u borbi sa ilegalnim migracijama i drugim svakodnevnim izazovima. No, policajaca i dalje nedostaje.

Ukupno 98 novih policijskih služebnika svečano je preuzelo uniformu Granične policije i od 1. juna štitit će granice Bosne i Hercegovine. Najbolji među njima, Bilećanin Vanja Vuković Zubac, nada se da će odgovoriti na sve zadatke.

“Radujemo se novim izazovima, ovo je nešto novo za sve nas. Idemo sa nekom nadom da smo spremni. Obuka je bila duga, nije bila ni jednostavna ni lagana, ali nadamo se da smo stekli potrebna znanja da se ovim izazovima odupremo”, kaže Vanja.

A izazovi su brojni. Najdominantija je migrantska kriza. Prva dva mjeseca ove godine obilježio je porast broja migranata za skoro 70%, no situacija je još uvijek pod kontrolom, navodi prvi čovjek Granične policije.

“I ova i sljedeća klasa kadeta – svi su raspoređeni na mjestima gdje je najveći migrantski udar, i gdje je najveći nedostatak policijskih djelatnika. Oni će pomoći u rješavanju migrantske krize i nadam se da će vrlo dobro da obavljaju svoje poslove. Uputili smo u proceduru zahtjev za novih 300 policijskih djelatnika za 2025-2026. Mi ćemo u narednom periodu, svakih 10-11 mjeseci ubacivati po 150 policijskih djelatnika, do broja 750 policijskih djelatnika da ćemo zaposliti”, ističe Mirko Kuprešaković, direktor Granične policije BiH.

Jačanje kapaciteta neophodno je, s obzirom na to da su kontrola granica i upravljanje migracijama uslovi u procesu evropske integracije. Iz Evopske unije poručuju da će, kao i do sada, pružati podršku na tom putu.

“Drago mi je vidjeti da ne ulažemo u hardver, specijaliziranu opremu, vozila, već i ono što je softver, a to je osposobljavanje ovih ljudi za izvršavanje zadataka. U posljednjih šest do sedam godina, EU na godišnjem nivou izdvaja oko 20 miliona evra, to je značajna suma koja je dostigla iznos od preko 120 miliona evra”, kaže Johann Sattler, ambasador EU u BiH.

Ali, osim prijema novog kadra, zanavljanja opreme, od Bosne i Hercegovine očekuje se saradnja sa Frontexom. Pregovori su započeti još u februaru, ali se još čeka konačna realizacija.

“Formirano je povjerenstvo na čelu sa gospodinom ravnateljem GP. Oni su održali već par sastanaka, treba da osmisle odnosno formulišu konačnu verziju sporazuma o saradnji sa Frontexom i mislim da bi to vrlo brzo trebalo da ugleda svjetlost dana”, poručuje Ivica Bošnjak, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Osim sporazuma sa Frontexom, pred BiH je finalizacija Zakona o kontroli granica. No, za sada o tome više govore zvaničnici iz EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!