BiH dobila prvi Centar za autizam: “Djeca će imati nešto o čemu mi sanjamo godinama”

Vijesti 29. dec 202321:01 1 komentar

Prvi Centar za autizam u Bosni i Hercegovini, svečano je otvoren danas u Tuzli. Nakon skoro 20 godina čekanja, djeca i osobe sa autizmom su dočekakali otvaranje ove ustanove, prve i jedine u BiH ovog tipa.

Poremećaj iz spektra autizma je razvojni poremećaj koji utiče na čovjekov način komunikacije, odnose s drugim ljudima te na okolinu. Način na koji utiče na ljude razlikuje se od osobe do osobe te ovisi o dobi te intelektualnim sposobnostima.

“Dan za dan. Ništa nema planiranja. Nego kada ustanete, pratite djetetovo ponašanje i tako se ponašate”, navela je majka Merima Bostandžić.

A upravo Merimino dijete, odnosno, 21-godišnji Ado, danas je presjekao vrpcu i otvorio centar. Sa korisnicima će raditi 17 stručnjaka po modelu poludnevnog i cjelodnevnog boravka.

“Trenutno su prostorni kapaciteti takvi da zadovoljavaju smještaj 14 korisnika. Ukoliko budemo projektima i programima koje imamo u budućnosti širili kapacitet, širit će se i broj kako budemo imali više resursa i kapaciteta tako ćemo i povećavati broj korisnika”, navela je direktorica Emina Altumbabić.

Ova ustanova nastala je na temeljima borbe Udruženja „Urdosa“ na čelu sa Mehom Sadikovićem koji nažalost nije dočekao ovaj dan. Predugo je sve to trajalo, slažu se svi, ali i koštalo jer se radi o više milionskom projektu. Za roditelje djecu i osobe sa auzitmom, ovo je poseban dan jer im konačno neko pomaže i posvećuje pažnju uz adekvatan tretman u posebnim i prilagođenim prostorijama.

“Očekujem da ćemo mi imati podršku kao do sada, ali sada će nas lakše podržavati. Djeca će imati nešto o čemu mi sanjamo godinama. Ja sam 13 godina u „Urdosi“.Ovo je bio naš san”, navela je majka Edina Šabanović.

Potreba za ovakvim centrom je velika pa tako Centar dobija prijave korisnika iz cijele BiH koje se odnose na ranu intervenciju, školski uzrast i smještaj odraslih, ali je ograničen na stanovnike TK.

Roditelji su proteklih dana obišli centar, upoznali se sa kapacitetima te načinom rada njihove djece sa stručnim osobljem. Poslije Nove godine bit će napravljen raspored, a 8. januara prvi korisnici bi trebali boraviti u ovoj zgradi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare