BiH ima restriktivnije mjere prema Kosovu od Srbije. Zašto?

Vijesti 20. apr 202308:28 1 komentar

Iako je prošle godine potpisano građani iz BiH na Kosovo i dalje ne mogu samo sa ličnom kartom. Koliko je to restriktivno objašnjavaju građani koji imaju familiju na Kosovu. U Beogradu se mogu okupiti, ali u Tuzli, Sarajevu i drugim bh gradovima ne. Sporazum iz Berlinskog procesa tako je za sada samo slovo na papiru.

Kosovo je ispunilo sve kriterije i od Nove godine ukidaju se vize za ulazak u Evropsku Uniju. Dok ispunjavaju EU uslove, uslove bh politike ne. Vijeće ministara na sjednici odobrilo je priznavanje diploma, ali vize nisu ukinute.

”Ovo oko kretanja sa ličnim kartama još uvijek nismo, nadam se da ćemo to riješiti vrlo brzo. Ovo smatram važnim korakom i pokazuje da rješavamo probleme koji nisu dugo rješavani”, kaže Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

S druge strane Milorad Dodik jasan:

”Neće ni imati! Ne možemo mi prihvatiti tu priču… da oni tamo kad treba navode Republiku Srpsku kao negativan primjer. Mi smo za njih… ma to je licemjerje zapada”, dodao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Iz Zajednica Albanaca u BiH objašnjavaju sa kakvim se sve problemima suočavaju zbog viznog režima. Problem je prilikom kupovine nekretnina, problem je nepriznavanje rodnih listova. Posjeta familije – stara i neispunjena želja.

”To u suštini ne znači ništa. Vi priznajete diplomu nekog diplomanta i on ne može doći u BiH, ne može upisati studije, ne može dobiti boravak, ne može upisati dalje usavršavanje jer BiH ne priznaje nijedan drugi dokument”, kaže Muharrem Zejnullahu, počasni predsjednik Zajednice Albanaca u BiH.

Dok proces izdavanja viza ide sporo, ona ne traje dugo – obično dva ili tri dana. Neminovan je put u ambasade u Zagreb ili Skoplje.

”Govorim svoj slučaj… brat moj je trebao da dođe sa suprugom. Išao sam u Odjel za strance i pitao kako mogu da dođu. Kažu mi ”izvini ne može nikako samo može kad je smrt ili teška bolest uz dokumentaciju…” eto gdje ćete dalje. Onda ne možemo ni sarađivati što se tiče kulture, sporta itd. Mora se ići po vizu u Skoplje, Zagreb ili Tiranu”, ističe Rizah Sokoli, Udruženje “Dardanija”.

A sve se to odražava i na vanjskotrgovinsku razmjenu. Prošle godine izvoz premašio 140 miliona maraka, a uvoz je 23 miliona. Dakle, izvoz je mnogo veći nego uvoz. Izvozimo čelik, prerađevine od mesa, drvne sortimente, mlijeko, obuću itd. Da nema viznog režima – brojne bh kompanije bi značajno profitirale.

”To odbija privrednike da idu na Kosovo, kao i privrednike sa Kosova da dođu ovdje. Trenutno je to ozbiljan problem i očekujemo da bude riješen. U prošloj godini smo dostigli izvoz koji smo imali prije uvođenja taksi. Teško je osvajati ponovo tržište, ali evo uspjeli smo”, kaže Ahmet Egrlić, Vanjskotrgovinska komora BiH.

Osim ekonomskih benefita, brojnim građanima bi se život značajno olakšao. Apsurdno je, poručuju oni, da BiH ima restriktivnije mjere prema Kosovu od Srbije.

”Roditelji koji su došli prije 70 godina i kada vam treba BiH da prizna rodni list ne može. Problem je recimo i oko nekretnina, da rješavate pitanje nekretnina ili kupovinu stanova ako su vaši roditelji vlasnici koji su se vratili iz BiH na Kosovo. I to ne možete riješiti”, dodaje Muharrem Zejnullahu, počasni predsjednik Zajednice Albanaca u BiH,

Sve bi se to riješilo da se provodi, kažu naši sagovornici, ono što je potpisano: tokom Berlinskog procesa u novembru potpisani sporazumi koji predviđaju putovanje samo s ličnom kartom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare