“BiH konačno mora da zaključi svoja pitanja koja ima sa Srbijom i Hrvatskom”

Vijesti 28. jun 202110:23 > 13:54 1 komentar

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, a najvažnije segmente tog dokumenta komentarisao je Haris Plakalo, glavni sekretar Evropskog pokreta u BiH.

Kako je rekao, rezolucije mogu dati određene smjernice, ali ne mogu nikoga obavezati na primjenu onoga što je u njima donešeno.

Odrednice koje BiH nije ispunila

“Komitet za vanjske poslove prethodno je ovo usvojio kao izvještaj i uputio ga na Evropski parlament koji je to usvojio kao Rezoluciju. Sedam poglavlja je ovdje u pitanju, od povezanosti zaštite okoliša, demokratije, vladavine ljudskih prava, dakle vanjske i sigurnosne politike, i svega onoga što je važno za BiH. Tu se spominju i odrednice koje nisu ispunjene od strane BiH. Prije svega govorimo o presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. To su Sejdić-Finci, Zornić, Pilav… Naglašeno je i da BiH mora da stabilizirala i konačno zaključi svoja pitanja koja ima sa Srbijom i Hrvatskom, te normalizaciju odnosa sa Kosovom”, naveo je Plakalo.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost. Šta je potcrtano u poglavlju koje se odnosi na proces pomirenja?

“Od 14 prioriteta neke smo ispunili. Usvojena je revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina. Međutim, stalo je na usvajanju te strategije koja je ključna za pomirenje. Mislim da će se unutar BiH, da bi došlo do pomirenja, morati mnogo više govoriti jednim tonalitetom koji je dinamičan u kontekstu dijaloga, kompromisa i suživota”, istaknuo je naš sugovornik.

Ranije, većina europarlamentaraca koji su članovi Komiteta za vanjsku politiku podržali su usvajanje ovog izvještaja. Njih osam tada je bilo protiv, a među njima su bili europarlamentarci iz Hrvatske… na kraju se sve ispostavilo kao veliki politički poraz za hrvatsku diplomatiju.

Jaka poruka

“Meni je žao što se to koristi za neka politička prepucavanja. Činjenica jeste da Republika Hrvatska je imala određene zahtjeve, odnosno da se prava konstitutivnih naroda ugrade u samu rezoluciju. To nije prošlo i nije dobilo samu podršku. Stavljena su prava građana ispred prava konstitutivnih građana. To je nešto što je stvar Evropskog parlamenta. Proteklih dana se ne spominju vrlo važne odrednice unutar Rezoluciju za samu BiH”, kazao je Plakalo.

Podcrtao je da je najvažnije da je Evropski parlament kazao da BiH ima punu podršku u svojoj nezavisnošću, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

“To je jedna mnogo jača poruka koja je zaustavila sve druge diskusije i pokušaje non papera i dokumenata o BiH koji bi se sutra diskutirali van granica BiH”, naglasio je Plakalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare