BiH na 5. mjestu u Evropi po organizovanom kriminalu: Droga, oružje i mafijaši

Vijesti 02. okt 202110:56 > 11:09 2 komentara
Ocindex

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala objavljenom za 2020. godinu, Bosna i Hercegovina je zauzela 49. mjesto sa 5,89 indeksnih poena. Na području Evrope zauzela je visoko peto mjesto. Glavna smo tranzitna zemlja za heroin i kokain, ali i za trgovinu oružjem.

Trgovina i prevoz droge

Bosna i Hercegovina važna je tranzitna zemlja za heroin i kanabis koji idu u Europu. Poznato je da se događa domaća konzumacija kanabisa te neki uzgoj i proizvodnja kanabisa i sintetičkih droga, poput MDMA -a, također poznatog kao ecstasy ili molly. Nalazi se na putu za prodaju heroina za Srednju Europu, što Bosnu i Hercegovinu čini važnom tranzitnom i skladišnom zemljom za heroin i prekursorske kemikalije, poput kiselog anhidrida. Kemijske komponente za MDMA, uključujući rijetki kristalni prah, uvoze se iz zemalja EU, poput Nizozemske i Njemačke, a zatim se proizvode u Bosni i Hercegovini. Kanabis se iz Albanije transportira u Bosnu i Hercegovinu odakle se krijumčari u zemlje zapadne Europe. Štoviše, Bosna i Hercegovina nedavno je postala izvor kiselog kanabisa, s izvješćima o rastućem uzgoju u zatvorenom i rastućoj proizvodnji u južnim i zapadnim dijelovima zemlje.

Tržište kriminala za kokain u Bosni i Hercegovini manje je vrijedno i sveprisutno od tržišta drugih droga. Međutim, sve više grupa ulazi na tržište i uspostavljene su čvršće veze između kriminalnih skupina u Republici Srpskoj (povezane s kriminalnim organizacijama u Srbiji i Crnoj Gori) i latinoameričkih trgovaca drogom.

Kriminalne grupe aktivne širom svijeta

U Bosni i Hercegovini prisutne su i grupe u stilu mafije, kriminalne mreže, državni akteri i strane kriminalne skupine. Grupe u stilu mafije uvelike su uključene u drogu, osobito heroin i trgovinu oružjem. Brojne grupe u stilu bosanske mafije djeluju u raznim europskim zemljama, a bosanski kriminalci igraju važnu ulogu u podzemnim svijetima ovih zemalja. Manje kriminalne mreže uvelike su angažirane na tržištima kriminala širom Bosne i Hercegovine, iako su zločini nižeg stupnja od onih većih aktera u stilu mafije. Te su mreže podijeljene uglavnom po etničkim linijama – između Srba, Bošnjaka i Hrvata – iako često surađuju. Glumci u stilu mafije ili kriminalne mreže iz drugih zemalja na Balkanu stalno su prisutni u Bosni i Hercegovini. Poznato je da se akteri organiziranog kriminala podrijetlom s Kosova, iz Hrvatske i Srbije, te u manjoj mjeri iz Crne Gore i Albanije, kriju i djeluju širom Bosne i Hercegovine. Osim toga, turski i bliskoistočni kriminalni akteri imaju značajan utjecaj na tržišta kriminala u zemlji. Razina korupcije je visoka, a mnogi kriminalni akteri uživaju zaštitu od pojedinaca u državnom aparatu. Neki članovi kriminalnih skupina zaposleni su u državnim institucijama; drugi su članovi dominantnih političkih stranaka. Političke skupine i kriminalne mreže često se preklapaju.

Ocindex

Trgovina ljudima

Bosna i Hercegovina služi kao zemlja podrijetla, tranzitne točke i odredišta (iako u manjoj mjeri) za trgovinu ljudima. Žrtve se trguju uglavnom radi seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada. Bosna i Hercegovina je tranzitna zemlja za žrtve kineskog, indijskog i turskog porijekla, kao i za žrtve iz bliskoistočnih i zaljevskih zemalja koje pokušavaju ući u Europu. Bosanci su često žrtve prisilnog rada u građevinskoj industriji i drugim sektorima u susjednim balkanskim i europskim zemljama. Unutar zemlje, bosanske žene i djevojke trguju se radi seksualnog iskorištavanja u privatnim stanovima i motelima. Posebno su marginalizirani Romi i druga djeca prisiljeni prositi, seksualno ih iskorištavaju i prisiljavaju na obavljanje kućanskih poslova. Trgovina djecom navodno je značajan problem i u porastu je. Broj stranih žrtava trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini je nizak, ali zabilježeni su slučajevi u kojima su žrtve bile iz Afganistana, Kube, Gambije, Libije i Šri Lanke.

Trgovina oružjem

Mnogo oružja iz 1990 -ih i dalje je u prometu i jedno je od vodećih zemalja na svijetu po broju legalnog i ilegalnog vatrenog oružja u posjedu civila. Osim toga, Bosna i Hercegovina se nalazi uz jedan od puteva krijumčarenja između velikih zemalja opskrbe oružjem, poput Srbije i Crne Gore, i zemalja odredišta za ilegalno vatreno oružje u Europi. Time se olakšava trgovina starim oružjem organiziranim kriminalnim skupinama u Austriji i Njemačkoj te u skandinavskim zemljama. Nadalje, Bosna i Hercegovina je poznata tranzitna zemlja za prerađeno oružje.

Kompletan izvještaj pogledajte ovdje.

Podsjetimo, BiH je globalno na 49. mjestu, Srbija je na 33. mjestu, Crna Gora na 45. mjestu,  Sjeverna Makedonija je na 74. mjestu, Hrvatska 85., a Slovenija 132.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare