BiH na putu ka EU/NATO: “Pravi trenutak da svi budemo na pravoj strani istorije”

Vijesti 23. nov 202213:34 0 komentara
N1

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije organizuje naučni skup "Evropska i euroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine u kontekstu novih geopolitičkih odnosa" povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, te povodom obilježavanja 30. godišnjice članstva BiH u Ujedinjenim nacijama i 20. godišnjice članstva u Vijeću Evrope.

Skup je okupio eminentne profesore, članove akademske zajednice i stručnjake iz ove oblasti.

Da je pravi trenutak da svi zajedno budemo “na pravoj strani istorije”, uvodno obraćanje započela je profesorica na ovom fakultetu Lada Sadiković. Konstatuje da, u pravcu ubrzanja evropskih integracija, “jedino Evropska konvencija može utvrditi kako će BiH izgledati i u skladu s kojim političkim sistemom će egzistirati”, a s tim u vezi, ključna je uloga visokog predstavnika.

“Ovo je pravi trenutak da svi budemo na pravoj strani istorije i u skladu s redovnim ovlastima iz Aneksa 10, navedemo ili zamolimo visokog predstavnika da krene u primjenu ustavnog instrumenta evropskog pravnog poretka, a to je Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja je još 1950. godine ujedinila evropske države nakon Drugog svjetskog rata i to na temelju zaštite ljudskih prava i sloboda, vladavine prava i demokratskog načina upravljanja, kao jedinog mogućeg načina upravljanja”, ističe Sadiković.

Podsjeća da se u Aneksu 10 izričito navodi da je Evropska konvencija navrijeđena svakom pravu, te da se direktno primjenjuje. Navodi i da je jedini slučaj u svijetu da potpisivanje jednog međunarodnog ugovora, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, sadrži u sebi obavezu usaglašavanja putem drugog međunarodnog sporazuma, tj. Evropske konvencije i u skladu s tim i uz veliko učešće institucije visokog predstavnika, u smislu da se BiH vrati u pravni poredak te da se postupi prema članu 12 Ustava BiH, Aneksa 4 koji kaže da se u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu ovog Ustava, entiteti amandmanski moraju izmijeniti svoje ustave i uskladiti ih sa Aneksom 4.

“A Aneks 4 je čim prije neophodno uskladiti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava što je i naložio Evropski sud za ljudska prava u svim dosadašnjim presudama”, završava Sadiković.

“BiH ima svoja unutrašnja previranja u proteklih 30 godina, tačno toliko koliko smo u članstvu Ujedinjenih nacija”, konstatuje rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj. S druge strane, u trenutku globalnih procesa u svijetu – migrantske krize, rata u Ukrajini, klimatskih promjena, teme su koje okupiraju svjetske lidere, BiH pokušava naći svoj put i postati dio Evropske unije i istovremeno obezbijediti sebi podršku NATO saveza.

“Na tom evroatlantskom putu, BiH treba zdrave politike unutar same države, a akademska zajednica i ovo što danas radi fakultet, ukazuje aktuelnim politikama u BiH na njihovu obavezu i njihovu ulogu putem prema EU i NATO savezu. Uloga visokog predstavnika treba biti u funkciji ostvarivanja tog cilja”, ocjenjuje Škrijelj.

Učesnicima se obratio i akademik Mirko Pejanović koji je istakao važnost ubrzanja evroatlantskih integracija.

“Zato što usvajanje standarda i provođenjem reformi koje to omogućavaju, istovremeno znači da će BiH ući u krug evropske i evroatlantske sigurnosti, a da će ući u krug pravnih, stabilnih i prosperitetnih država, na bazi evropske pravne stečevine. Zato su, po mom istraživanju, četiri izdvojene pretpostavke za ubrzanje integracije BiH u EU, a vjerovatno ih ima više. Prva je geopolitičke pretpostavke, druga je većinska volja građana za članstvo BiH u EU. Treća je promjena koncepta obrazovanja parlamentarne većine u parlamentarnoj skupštini BiH i posljednja je kulturološka osnova za ubrzanje evropske integracije”, konstatuje Pejanović.

Neophodnost evropskih i evroatlantskih integracija u vremenu koje dolazi, prvenstveno, u narednoj godini, je osnovni i najvažniji princip po kojem država BiH i njene institucije moraju insistirati, upozorio je i dekan Fakulteta za kriminalistiku Jasmin Ahić.

“Cilj ovog naučnog skupa je da se fokusiramo na dosadašnje rezultate rada onih institucija BiH koji u ovim procesima zaista daju kvalitetne rezultate, a da se maksimalno odmaknemo i ukažemo na to da bilo kakva forma politikanstva koja dolazi na dnevno-političkom planu je, zapravo, ono što najviše i opterećuje i u segmentu operativnog djelovanja”, zaključuje Ahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!