“BiH nije i nikada neće biti leglo terorizma”

Vijesti 25. okt 202411:49 0 komentara
N1 (Policijska stanica Bosanska Krupa)

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za N1 je govorio o sinoćnjem ubistvu u Bosankoj Krupi kojeg je počinio maloljetnik nanijevši nožem smrtonosne povrede jednom policajcu dok je drugog teško ranio. Konaković je, između ostalog, poručio da BiH nikad nije niti će biti leglo terorizma.

“Sada je zvanično da se radi o terorizmu i to ukazuje na potrebu dodatne energije ili dodatnih napora kako bismo prevenirali svaki sličan događaj. Želim da izrazim saučešće porodici ubijenog policajca. Ova pošast je nešto što traži našu punu pažnju, posebno jer se radi o maloljetnoj osobi i pozdravljam one koji rade na preveniranju toga”, naveo je Konaković.

Zatim je istakao da su ljudi svi oni koji danas na ovom slučaju skupljaju jeftine političke probleme.

“Suzdržat ću se od takvih komentara, BiH nije i nikada neće biti leglo terorizma. Siguran sam da će istražni organi do zadnjeg detalja ispitati šta se dogodilo. Svidjela mi se izjava Emira Suljagića o tome da odgovornost trebaju snositi oni koji huškaju na ovakve stvari. Ne damo da nam neko nabaci taj oreol terorizma jer to nema veze sa BiH”, naglasio je ministar vanjskih poslova BiH.

Zatim je dodao da je teorizam globalni svjetski problem.

“Dešava se mnogo češće u prijestolnicama EU nego u BiH. U SAD-u vidite često slične pojave, u zemlji koja ulaže mnogo u sigurnost. Takve pojave se moraju u korijenu sasjeći. Moramo razmišljati o pomjeranju dobne granice za teška krivična djela. Ne smije to biti prepreka da ih se sankcioniše. Pristalica sam onih koji zagovaraju da se smanji dob godina za određena krivična djela i da sankcije budu strožije”, poručio je Konaković.

Podsjećamo, sinoć je maloljetnik (2009.) ušao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i napao policajca Ognjena Marana nožem koji je preminuo uslijed povreda. Njegov kolega Avdo Hasanović je teško ranjen i trenutno je hospitalizovan u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubljankić” i u stabilnom je stanju.

Maloljetnik je odmah sinoć uhapšen i pod nadzorom je policijskih organa.

Važno je istaći i to da je ovo krivično djelo okarakterisano kao terorizam.

U Bosanskoj Krupi su pojačane mjere sigurnosti, a jake policijske snage su gotovo na svakom koraku bile tokom noći.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!