BiH privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

Vijesti 15. jun 202213:13 > 13:529 komentara
Izvor: Staša Košarac (F.Z./N1)

"Danas smo jednoglasno donijeli odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta", saopštio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon hitne sjednice Vijeća ministara.

Ova mjera je ograničenog karaktera. Bit će na snazi do kraja septembra, tačnije mjera se odnosi na period od 90 dana.

“Zabrana izvoza i oblovine i peleta i ogrjevnog drveta uvodi se iz prostog razloga što je pelet poskupio 155 posto u odnosu na prošlu godinu. Izvoz je povećan za 78 posto sa tendencijom daljnjeg povećanja. I ogrjevno drvo je poskupilo za blizu 40 posto. Za oblovinu je cijena porasla za skoro 400 posto, a izvoz porastao za blizu pet posto. Da nismo donijeli ovakvu mjeru, šta bi naši građani?”, pita se ministar Košarac.

Naglašava da je ova mjera Vijeća ministara BiH uvedena uz potpunu saglasnost cijele poslovne zajednice u oba bh. entiteta.

Cilj ove odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini i sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata.

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH. Po isteku roka primjene, Vijeće ministara BiH ima mogućnost produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o učincima primjene, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučanju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar