“Bio bih pet puta bolji premijer od Konakovića, ali ne bih imao njegovu priču”

Dan uživo 26. mar 202119:15 > 21:26 5 komentara

Sigurno bih bio najbolji premijer Kantona Sarajevo. Dobar je premijer bio i Denis Zvizdić. Bio bih pet puta bolji premijer od Konakovića. Radio bih, ali bih imao manje spektakularnih priča od njega, kazao je za N1 aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković najavio je krivičnu prijavu protiv vas nakon posljednjih dešavanja u Gradskom vijeću?

Ja sam uputio vijećnicima niz čestitki na izboru u Gradsko vijeće. Da li smatrate da je to za krivične prijave? Četvorka je na silu organizovala sjednicu Gradskog vijeća. Međutim, mi smo mogli dovesti do toga da se ne održi, ali je SDA stranka legalista i kazali smo da treba biti održana. Konakoviću je pola političar, pola krivična prijava. Krajnje je vrijeme da počne raditi ozbiljan posao i da prestane praviti zabavu za javnost. Vlada KS također ništa ne radi, “Facebook vlada”. Četvorka ima komontnu većinu u Gradskom vijeću Sarajeva, sve je moglo davno biti završeno.

Dakle, tvrdite da vi nikave veze nemate sa dešavanjima u Gradskom vijeću?

Ponavljam, nemam veze s tim dešavanjima.

Kome ste od vijećnika čestitali?

Znam više od 70 posto vijećnika, čestitao sam im na izboru.

Jeste li vršili pritisak?

Da li vam ja izgledam tako? Često sam neopravdano optuživan. Još jednom ponavljam, ako se išta dokaže povući ću se sa svih funkcija. Smatram da sam vodio Sarajevo najodgovornije.

Poznati ste i po lapsusima. Koji vas je učinio najponosnijim?

Nisam ponosan ni na jedan. Vidjeli smo čitav niz političara koji prave gafove, ali se prema meni upućivala ta nepravedna negativna energija. Sretan sam što sam vratio digintet instituciji gradonačelnika i što smo završili sve projekte koje smo zacrtali.

Vidite, Grad Sarajevo ima mali budžet, a realizovali smo velike projekte. Kanton Sarajevo ima veliki budžet od preko milijarde, a nisu uspjeli ništa uraditi.

U čemu je problem?

U liderstvu.

Pa i SDA je vodila KS?

Jeste, naš je najveći problem bio Konaković koji je preko tri godine proveo na čelu kantona.

Hoće li vas Bogić Bogićević uspjeti pratiti?

Ne znam zašto hoće ljudi da se napravi rivalitet između mene i Bogićevića. Ja sam ga predložio za “Šetoparilsku nagradu”. Isto tako imenova sam ga za abmbasadora EYOF-a. Njemu je dignitet uništila Četvorka. Jeste li pročitali obrazloženje Bogićevića zašto više ne želi biti kandidat? Kazao je da ne želi biti kamen spoticanja između Četvorke.

Ja ga pozivam da prihvati mandat. On to zaslužuje i on to zna raditi. Bogićević ima i moralno i profesionalno pravo da to radi. Ako bude želio, bit ću mu od pomoći. Ja sam emotivno vezan za sve projekte koje smo radili.

Kako je utrošeno 650.000 KM, koji nisu planirani usvojenim budžetom za 2019., niti su prikazana u izvršenju budžeta od januara do decembra 2019., ali se pojavljuju u informaciji o izvršenju budžeta Grada Sarajeva za period od januara do septembra 2020?

To je tehnička greška Službe za finansije. U tabelama se pomjerilo. Mi ćemo napraviti demant Žurnalu koji bi se već sutra trebao objaviti.

Bojite li se inspekcija?

Radujem se, da više stavimo tačku na priču. Kad radite onda ste na meti, kada prespavate mandat niko vas ne poteže. Dakle, radujem se inspekciji. Nijedna marka nije utrošena na način kako nije predviđeno.

Čime ćete se sada baviti?

Za početak ću se odmoriti. Moja su djeca odrasla, nisam ih vidio kao su rasla. Izgubio sam nekih pet ili šest godina radeći ovaj posao koji volim. Ostaću ponosan član SDA i borit ću se da vratim stranke na poziciju koja joj pripada u Sarajevu.

Imate li ambicije biti premijer Kantona Sarajevo?

Sigurno bih bio najbolji. Dobar je premijer bio i Denis Zvizdić. Bio bih pet puta bolji premijer od Konakovića. Radio bih, ali bih imao manje spektakularnih priča od njega.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare