Bitka sa sistemom: Mala Sirijka spojena sa ocem i polusestrom u BiH

Vijesti 10. sep 202117:34 0 komentara
N1

Nevjerovatna je sudbina aktera naredne priče. Četverogodišnja Aya i trogodišnja Esma polusestre su koje se do danas nisu poznavale. Tokom bombaških napada u Siriji i jedna i druga su ostale bez svojih majki. Aya je sa ocem migrantskom rutom stigla do Bosne. Za razliku od Aye, Esma je danas prvi put srela svog oca. U naručje ocu iz daleke Sirije donijela ju je Sarajka Ajla Mujanović.

Iz Sirije do Bejruta gdje je Ajla prvi put uzela Esmu u naručje, a potom u Sarajevo do njenog oca i polusestre. Prvi životni susret oca i sestre.

Ayu je Ajla upoznala prije godinu dana kada je primijetila poziv za pomoć za donaciju dječije odjeće. Saznavši sudbinu Ayine majke odlučila je učiniti više za ovu porodicu.

“Morao se neko naći u toj priči uporan, vjerovati u taj sretan kraj. Ja već godinu dana zamišljam ovaj trenutak da ću je dovesti… zažmirila i bukvalo ja sam ovo prije godinu dana vidjela i to me držalo”, kazala nam je Mujanović.

Godinu dana trajala je bitka sa sistemom kako bi se otac Mahmud, malena Aya i njena polusestra Esma spojili. Nismo nailazili na razumijevanje bilo koga u tom trenutku, kaže Ajla.

Pronađeno rješenje nakon godinu dana

Posebno je teško bilo nakon što je otac Mahmud dobio status subsidijarne zaštite, što, iako je najveći stepen poslije azila, ipak onemogućuje spajanje porodice. Nakon više od godinu dana pronađeno je rješenje koje je uvijek bilo dostupno – garantno pismo i viza za malu Esmu.

“Nisam sama u finišu je naravno trebalo pomoć divnih ljudi bez koji ja ovo ne bih uspjela. Bez njih ja ovaj finiš ne bih uspjela. (N1: Šta ste sve prošli u tih pet dana ?) Od letova svakog dana u neku novu zemlju, i to one koje sada nisu bezbjedne, nisam ni spavala, ali nije bitno, bitno je da sam ja nju preuzela, to je bilo najstresnije, ali hvala Bogu mi smo ipak tu”, istakla je Mujanović.

Otac Mahmud pred kamere ne želi, moli i da zaštitimo njegov lik jer se boji moguće odmaze prema ostatku porodice u Siriji. Nakon ovoga ni Ajla više ne želi biti medijski eskponirana, priča je zaokružena i sada je trenutak da se izgubljeno vrijeme, suze, bol i tuga, zamjene osmijesima i zajedničkim trenucima sreće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!