Bitna sjednica Predstavničkog doma: Hoće li FBiH dobiti registar osuđenih pedofila?

Vijesti 10. nov 202313:51 0 komentara
N1

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održat će se u utorak 22. novembra sa početkom u 10 sati. Kako je najavljeno sjednica će biti održana prema utvrđenom dnevnom redu, uz napomenu da su se već razmatrale prve dvije tačke.

Zanimljivo je da će se na ovoj sjednici raspravljati i o Prijedlogu Zakona o registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH.

Prijedlog Zakona koji se nalazi u prilogu je nastavak parlamentarne procedure. Nacrt Zakona je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH, te je održana javna rasprava.

Prikupljene su dostavljene sugestije na Nacrt zakona tokom javne rasprave, uvrštene, te sami izvještaj i objašnjenje se nalaze u ovom Prijedlogu zakona. Time ovaj Prijedlog Zakona ispunjava uvjete propisane Poslovnikom Parlamenta FBiH za daljnju proceduru.

Kako se navodi u prijedlogu ovim zakonom se uspostavlja poseban Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pedofili koriste “rupu u zakonu” i slobodno šetaju BiH: Kada će FBiH dobiti registar ovih osoba

Podsjetimo, u istom danu ove sedmice u Velikoj Kladuši uhapšen je ranije osuđivani silovatelj zbog sumnje da je počinio još jedno silovanje mladića, a u Banjoj Luci osuđenik za višestruko seksualno zlostavljanje devetogodišnjakinje pobjegao iz prostorija za zadržavanje.

Federacija Bosne i Hercegovine jedina u regiji nema registar osuđenih pedofila, dok takav registar postoji u RS-u od 2018. godine.

Lana Prlić, zastupnica federalnog parlamenta koja je jedna od predlagača, kazala je za N1 kako već godinu dana čeka da se taj zakon usvoji.

“RS ima registar pedofila koji je donesen kada se mijenjao krivični zakon RS, ali FBiH nije nikada. U praksi se dešava tzv. prelijevanje tih priejtuopnika iz jednog entieta u drugi jer nemamo registre na nivou BiH, veže im ruke što se tiče djelovanja. Zakon je uvršten na dnevni red 4. sjednice koja je održana u julu, ali je ista prekinuta i nikada nije nastavljena. Da je tada usvojen, mi bi već sada imali registar”, navela je Prlić u Newsroomu.

Dodala je kako ove osobe više ne bi mogle biti zaposlene na radnim mjestima gdje dolaze u doticaj s djecom.

“Ovaj zakon ima odredbe koje kažu da se zabranjuje posjeta dječijim maifestacijama, dvorištima itd. Mana zakona koji se veže za Krivčni su ograničene na pet do 10 godina jer su to odredbe Krivičnog zakon i iskreno se nadam da ćemo u tom periodu usvojiti izmjene i Krivičnog zakona”, istakla je.

Registar bi trebao biti tajan i trajan, dakle građani neće imati uvid u njega.

“Tajan je jer može doći do toga da taj presuđeni pedofil tuži državu zbog toga što su njegovi podaci dati u javnost”, dodala je Prlić.

Kazala je kako insistira na izmjenama Krivilčnog zakona jer ne prati moderno vrijeme i, između ostalog, ne prepoznaje krivična djela koja se vrše u online svijetu.

Poručila je kako kolege iz svih stranaka podržavaju ovaj zakon jer  su svjesni bitnosti ovog zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!