Bivši ombudsman: Iza takse za RTV HB stoji politička namjera HDZ-a

Vijesti 06. jul 202112:50 2 komentara
HNS BiH
HNS BiH (N1)

Iza potpisivanja Ugovora Elektroprivrede HZHB i Radio-televizije Herceg-Bosne, kojim se omogućuje da građani plaćaju 1 KM za finansiranje ovog medija, stoji politička namjera HDZ-a i HNS-a, ističe za N1 Mehmed Halilović, bivši ombudsman za medije Federacije BiH.

“Vuče ka tome da se stvori dodatni javni servis, koji će reprezentirati samo jednu nacionalnu stranu u BiH”, smatra Halilović.

On kaže da obrazložanje kako je riječ o dobrovoljnoj odluci građana hoće li plaćati marku za RTV Herceg-Bosne ili ne – ne drži vodu, jer je posrijedi ugovor između jednog javnog poduzeća i privatne televizije.

“Na dobrovoljnoj osnovi ljudi mogu davati novac koliko hoće i kome hoće. Ali to ne smije biti na ugovornoj obavezi koju stvaraju jedna privatna televizija i jedno javno preduzeće kakvo je Elektroprivreda HZHB”, zaključio je Halilović.

Dodaje i kako je dodatno nelogično uvođenje novog oblika plaćanja naknade za radio-televiziju koja nije zakonski dio Javnog RTV sistema u BiH, to što je naplata zakonite RTV pristojbe za javne servise u BiH na minimalnoj razini na teritoriji koju pokriva Elektroprivreda HZHB.

Inicijativa za uvođenje novog načina financiranja RTV HB inicirana je početkom juna na sjednici HNS-a. Ugovor, koji će biti na snazi sljedećih 12 mjeseci, između Elektroprivrede HZHB i RTV Herceg-Bosne potpisan je prije nekoliko dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare