Bivši radnici firme “Metalno” nastavljaju štrajk

Vijesti 31. aug 202118:41 0 komentara

Desetak penzionisanih radnika nekadašnje firme “Metalno” već drugi dan štrajkuje ispred zgrade Opštinskog suda u Zenici. Razlog je, navode, neuvezan radni staž, te oko 150 hiljada KM neuplaćenih doprinosa koje im ovo preduzeće duguje.

Radnici smatraju da im je učinjena nepravda, koju nadležni svojim ćutanjem, kako navode, po svemu sudeći, podržavaju. Na ovoj lokaciji, poručuju, biće svaki dan, od 8 do 15h, sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

40 godina rada u “Metalnom”, rezultiralo je minimalnom penzijom za ovu grupu bivših radnika. Tri godine neuvezanog radnog staža, te ukupan dug od oko 150 hiljada KM, razlog je zbog kojeg se već drugi dan okupljaju ispred Opštinskog suda, čekajući da im se neko od nadležnih obrati. Pošteno su, kažu, zaradili svoj novac, a zbog nemara i nezainteresovanosti odgovornih, ne mogu da ostvare pravo na punu penziju.

“Radila sam kao tehnolog u “Metalno” Zenica i navršila 40 godina radnog staža. Otišla sam u penziju, a kad sam otišla u PIO konstatovala sam da imam samo 37 godina uplaćenih doprinosa”, kaže tehnolog u penziji Fikreta Hasičević.

Nekadašnji radnici ove, svojevremeno, uspješne firme, pojašnjavaju da su prihvatili privremenu, a ne prijevremenu penziju, a razlika je suštinska, s obzirom na to da pojedinci manipulišu sa ova dva pojma.

“Službenica iz PIO-a mi je savjetovala da uzmem tu penziju. Privremenu, ne prijevremenu, s tim uplaćenim stažom, a čim se uplati razlika doprinosa, da mogu izvršiti reviziju i primati punu penziju. Kako sam tad to uzela, nikad se nije uplatila razlika doprinosa”, dodaje Hasičević.

Svoje zahtjeve, između ostalih, iznijeli su i Gradskom vijeću Zenica, koji su se od ovog problema ogradili odgovorom da to nije u njihovoj nadležnosti. Nekoliko puta obraćali su se i premijeru ZDK, ali za odgovor su ostali uskraćeni. Nama je, s druge strane, kratko obrazložio…

“Ja, evo, čekam ministricu za rad i socijalnu politiku da se vrati s godišnjeg odmora. Ja ću sjesti sa radnicima “Metalno”. Ja znam koji je njihov problem i evo, tražićemo rješenje”, poručio je premijer ZDK Mirnes Bašić.

Rezultate nije dala ni sudska tužba. Ova grupa ljudi tvrdi da im je učinjena nepravda, koja je rezultat, kako navode, “nečijih nečasnih radnji”.

“Taj sud tužbe nije realizovao. On nam je prodao firmu. Odnosno, prvo je proglasio stečaj i prodao nam je firmu, a nama ništa nije uplatio. I zato smo došli ovdje”, objasnio je bivši radnik “Metalnog” Zijad Hadžić.

“Imamo uplaćena sredstva u poreznoj, znači za penziono, ali neće da ih razdvoje naimenično. A mi bi onda ostali na jednoj godini dana, pola godine, da nam nije uvezano. Onda bi mi našli, imamo mi drugo rješenje, samo treba i to da riješe”, dodaje Zijadov kolega Fuad Čolak.

Zašto podržava nepravdu, pitali su i Federalnog premijera Fadila Novalića, a na odgovor će, sve je izvjesnije, još sačekati. U borbi za svoja prava, poručuju da će istrajati svakog dana, na istoj lokaciji, od 8 do 15h, sve dok im se ne ponudi konkretno rješenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!