“Blokade se neće tolerisati”

Vijesti 09. dec 202219:16 0 komentara

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozdravio je brzo formiranje vlasti u BiH. U polugodišnjem izvještaju zatražili su reforme i zakonska rješenja koje će trasirati evropski put BiH. Uz ostalo i rješavanje pitanja državne imovine na što je burno reagirao lider SNSD-a i predsjednik RS. Visoki predstavnik s druge strane bio je jasan, blokade se neće tolerisati.

Milorada Dodika naljutio je danas poziv Vijeća za provedbu mira u BiH upućen Parlamentarnoj skupštini BiH da se angažira i da bez daljnjih odlaganja usvoji zakon kojim se regulira pitanje države imovine.

Stav Dodika po ovom pitanju od ranije je poznat, imovina pripada entietima, PIK je nezakonito tijelo ili kako je izrevoltiran pitanjem poručio, zbog PIK-a neće biti budžeta

U polugodišnjem izvještaju PIK je podsjetio kako je rješavanje imovine ključni uslov za odlazak Ureda Visokog predstavika iz BIH. S druge strane Vijeće je osudilo svaki oblik secesionističke retorike i djelovanja, te pozvalo vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opći okvirni sporazum za mir, uključujući i Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Reakcije budućih parterskih stranaka za sad nema, neslužebno su nam pojedini kazali kako je Milorad Dodik već pristao i na značajno povećanje budžetu institucija BiH za narednu godinu .

Sam Dodik danas nije odgovorio na novinarsko pitanje što je sa prenosom nadležnosti sa države na entitet, a što je obećao prije godinu dana, no podvukao je kako samo ustavna BiH može preživjeti što će sutra kazati i predstavnicima Osmorke na sasatanku u Banja Luci.

“Ono što je nama ključno je da dobijemo garancije da će biti odblokirani procesi iz RS-a koji su nama bitni, a to je hidroelektrana Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju i ova gasifikacija kroz RS. Od tih garancija koje ćemo dobiti, zavisi i naše krajne opredjeljenje. Ako ne bude dogovora oko toga, ako ne bude deblokade, mi nećemo ići u vlast, što bi išli da sjedimo tamo ko ikebane”, kazao je Dodik.

Nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koje je pozdravilo brzo formiranje vlasti i podsjetila domaće lidere na izmjene zakona iz mišljenja EK, javnosti se obratio i visoki predstavnik

Christian Schmidt je kazao da BiH ima istorijsku šansu da ostvari napredak ka evropskim integracijama nakon održanih izbora i ohrabrujućeg napretka u formiranju vlasti, ali i poručio blokade se neće tolerisati.

Pitanja Schmidtu nisu bila dozvoljena pa nismo uspjeli saznati da li će reagovati ukoliko SDA bude kočila uspostavu vlasti u Federciji a koju dogovaraju HDZ i Osmorka. Na poziv ove stranke da se uđe u pregovore, nakon SDP, danas je odgovorio I HDZ. Ostaju dosljedni ranijim dogovorima sa Osmorkom.

Čović je komentirao i ZDK gdje je šest stranaka odlučilo da u vlast uđe DF, ne HDZ, što je ranije dogovoreno.

U izvještaju PIK-a pozvani su političari i da se uključe u javnu raspravu o suštinskim reformama, uključujući ustavne i izborne reforme kako bi se osigurala jednakost svih građana i eliminirala diskriminacija. Također su pozvani svi pravosudni prgani da do kraja istraže navode o izbornim krađama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!