Bob Stewart prvi je ušao u Ahmiće nakon zločina, danas se vratio sa svojim vojnicima: “1993. su mi rekli da nema šanse da se povuku”

Vijesti 16. apr 202412:35 1 komentar
N1

Britanski pukovnik koji je vodio jedinice UNPROFOR-a u Srednjoj Bosni, Bob Stewart, prvi je međunarodni zvaničnik koja je ušao u Ahmiće nakon stravičnog masakra kojeg su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Danas, 31 godinu kasnije, u ovo bh. selo vratio se sa nekolicinom svojih vojnika koji su tu boravili i 1993. godine.

Jedan od njih imao je samo 19 godina. Radili su u regionu Ahmića prije 16. aprila 1993. godine.

“Bili su ovdje do 5 i 25 ujutru, 16. aprila. Kad su otišli, Hrvati su napali. Nismo imali dovoljno ljudstva i vozila da uradimo bilo što. Niko nije heroj. Ali vojnici iz Velike Britanije smatrali su svojom dužnošću da zaštite ljude. Kad mi je naređeno da ranije napustim Bosnu jer je London smatrao da ne postižemo dovoljno, rekao sam svojim ljudima da ćemo se možda morati povući. Većina njih mi je odgovorila – ne postoji šansa da to uradimo, ovi ljudi su kao naša porodica, poput su nas na svaki mogući način”, prisjetio se.

Danas je u Ahmićima na Memorijalno kulturno-sportskom centru postavljena i spomen ploča sa imenom pukovnika Stewarta.

N1

Podsjetimo, u Ahmićima, u opštini Vitez  su 16. aprila 1993. godine jedinice HVO-a ubile 116 civila, a dio ubijenih nikada nije pronađen. Među stradalima su djeca uzrasta od tri mjeseca do sedam godina. Najstarija osoba ubijena u tom zločinu imala je 81 godinu. Za ovaj zločin odgovaralo je više osoba pred Haškim sudom, od kojih su svi već na slobodi, uključujući i Darija Kordića, koji je po zapovjednoj odgovornosti osuđen na 25 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare