Bolna ispovijest Mevlide koja je izgubila brata, supruga, oca: Da mi je makar jedan brat ostao, da imam jedno muško

Vijesti 11. jul 202409:49 0 komentara
F.Z./N1

Srebreničanka Mevlida Hasanović preživjela je žrtva genocida. U julu 1995. izgubila je supruga, oca, brata, bratića, svekra, amidžiće, dajdžu i dajdžiće. Jedno mjesto čuva za brata koji još nije pronađen.

“Trideset godina otkad je Srebrenica pala. Onaj tamo bratić je imao 18 godina. Onaj drugi brat mi je imao 45. Otac i svekar su po 60 imali”, kaže Mevlida, pa nastavlja: “Kad smo došli ovdje, muž mi se vratio iz šume. Išao preko šume, vratio se. Uzeo je dijete da kaže da sam poginula ja. Da bi on prešao. Ustvari ja sam mu to dala prijedlog. On je uzeo njega na jednu, mene na drugu, dijete na treću stranu. Deset dana nisam znala da li mi je dijete živo.”

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Kaže da joj je potom jedna žena donijela dijete na Dubrave.

“Nakon devet dan, deset dana kad je došla ova. Nakon dva mjeseca došao mi je glavni zapovjednik Holandije. Što je bio ovdje. Došao je da mi usvoji dijete. Išao je pitajući žene da usvoji dijete jer dijete nema ni oca ni mater. Međutim kad je ovamo tražio po obdaništima, saznao je da ono ima mater. Došli su mene pitati, zašto nije otišao u šumu? Zašto je otišao u Potočare? Mislio je spas u vama naći, a dobio napad bubrega. Pitao me kako mi je dijete. Rekoh nakon petnaest dana 75. inekcija je primila kad je došla. On im je dao sto maraka da kupim te ampule i katetere jer nisam imala. On mi je dao da kupim, ja sam s njima. Osam godina borila sam se borila za njeno zdravlje. Dobila je bakteriju koju nisam mogla osam godina izliječiti. Nakon osam godina Sadikovići su mi pomogli pa sam je izliječila”, nastavlja.

Kaže da je teško i da niko ne zna šta znači izgubiti brata, oca i bratića dok to i sam ne doživi.

“Da mi je makar jedan brat ostao, da imam jedno muško. Al’ takav je život, takav je život, šta drugo reći. Ne doživio niko, nikome se ne ponovilo ovo što je nama, nikome. Kad dolazim ovdje na ovo par nišana, muža su mi ukopali 2010. i 2017. dokopali. Teži je dan, meni se čini nego prvi put kad smo ga kopali. Kad su dokopali, kosti da se dostave, ali eto… U bratića mi nema par kostiju, eto vidiš, brata mi nema nikako. Ko zna gdje je”, ispričala je Mevlida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!