Boračka udruženja iz Trnova pružila podršku Berilu: “On je naš uzor i vođa”

Vijesti 07. aug 202413:18 3 komentara
Crna hronika info

Koordinacija boračkih udruženja Općine Trnovo koju čini šest udruženja iz općine sa oko 1.500 stanovnika obratila se javnosti pismom u kojem su podržali osumnjičenog načelnika općine Ibru Berila koji je uhapšen u akciji "Incitat" koju je prije dva dana provela na više lokacija na području Kantona Sarajeva.

Udruženja su u navedenom pismu pružila svesrdnu podršku i iznijela niz hvalospjeva o Berilu poručujući da iza svega stoji nepravedan proces.

“Ibro Berilo, koji može bi uzor svim drugima koji obnašaju ovu poziciju, po svim osnovama izložen je torturi koju sprovode oni koji zbog svoje pohlepe ne biraju sredstva i način da mu naude. Veoma niskim udarcima pokušavaju ukaljati ime po dobro nadaleko poznatog prvog čovjeka Općine Trnovo”, naveli su na početku.

Zatim su naveli da je Berilo svaki put od 2012. godine legalno izabran sa najvećim postotkom glasova u Kantonu Sarajevo, a i šire te su poručili da iza njega stoje njegovi Trnovljaci, članovi svih boračkih udruženja.

“I on sam je član ove populacije, kao jedini preživjeli od trojice braće, dva su brata šehida, a on je svojim neprocjenjivim doprinosom nastavio borbu za dobrobit općine u kojoj je rođen i u kojoj živi. Svaki stanovnik naše ugledne i ponosne općine osjeća se tužno gledajući i slušajući laži, koje kruže putem medija ovih dana. Bolno je slušati neuke novinarčiće, dok pod palicom stranačkih nalogodavaca, koji su se nameračili na Bjelašnicu, iznose laži i izmišljotine. Mi vrlo dobro znamo šta i koliko naš načelnik posjeduje od imovine, a on to nije krio i javno je iznosio, za razliku od onih koji nemaju ništa, a basnaslovna bogatstva na suprugama i bliskim članovima”, istakli su.

Nazvali su Berila uzorom i domaćinom koji vrijedno radi i ostvaruje dodatni dohodak za sebe i svoju porodicu.

“Ovo je poruka onima koji pokušavaju da bace ljagu na njega, da mi vrlo dobro znamo ko nas vodi godinama i tako će biti i ubuduće i nikada niko neće uspjeti crv sumnje da ubaci u ovu našu zajednicu. Svi oni koji iznosite laži, prođite kroz bilo koji predio naše općine i kada vidite kako izgleda svaki njen djelić, znajte da je to djelo najuglednijeg načelnika. Pa i onima što pišu i prepisuju jedni od drugih, šaljemo poruku da naš načelnik jeste mijenjao stranke, ali uvjek je bio na čelu one koja je najviše obećavala za Trnovo, a mi njega bespogovorno slijedimo”, stoji u pismu.

Ističu i to da su Trnovo i njegov narod uvijek bili i ostali Berilova vodilja te da je on njihov vođa kojeg će podržavati sve dok god on to bude htio.

“Uvaženi načelniče, hvala ti što postojiš i što nas vodiš ovim putem kojim uz vas koračamo smjelo, pošteno i ponosno i naša budućnost vezana je uz tvoje ime. Stoga, Bosna se branila na Igmanu, a mi ćemo tebe poštovani naš načelniče braniti na Bjelašnici, od onih koji su se nameračili da te istisnu u stranu, služeći se najprljavijim sredstvima i političkim igrama. Oni se bore tako, a mi ćemo uz tebe kako smo i naučili pošteno pravdom i istinom. Svi oni koji su iznijeli laži i neistine, biće kažnjeni i mi nećemo odustati od pravde ma koliko trajalo, a oni koji sanjaju da haraju Bjelašnicom i tvojim Trnovom grdno su se prevarili. S tobom i uz tebe uvijek tvoji Trnovljaci”, zaključili su u pismu.

Podsjećamo, Ibro Berilo je pored još tri osobe uhapšen i osumnjičen za sistemsku korupciju u sektoru gradnje i pranje novca.

Tačnije, Berilo se sumnjiči da je zajedno s općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora, a sve u zamjenu da bi oni gradili objekte na Bjelašnici na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja. Zauzvrat je primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

SIPA o akciji “Incitat”: Privremena obustava transakcija u iznosu od 610.000 KM

Jedan od poklona je i “apartman 25” na Bjelašnici jer je pogodovao vlasniku aparthotela Aroma da na državnom zemljištu izgradi taj objekt.

Pet osoba se sumnjiči da su počinili krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

N1 saznaje: Kako će Ibro Berilo biti tretiran nakon hapšenja?

Detaljnije informacije i vijesti koje smo objavili o akciji “Incitat” možete čitati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare