Borba građana Kreševa protiv rada kamenoloma: “Nemoguće je živjeti od prašine”

Vijesti 10. feb 202220:40 2 komentara
N1

Kreševski građanski pokret predao je peticiju Federalnom ministarstvu okoliša i turizma sa potpisima 500 građana gdje traže od nadležnih institucija da odreaguju na uočene nepravilnosti i zabrane rad kamenoloma i tvornice vapna dok ne ispune sve potrebne uslove za rad tako da ne zagađuju okolinu i ne ugrožavaju zdravlje mještana.

Godinama se mještani naselja Bjelovići kod Kreševa bore protiv kako kažu nelegalnog rada kamenoloma i krečane.

Nemoguće je kažu živjeti od prašine koja se širi po naselju i ugrožava zdravlje mještana, zagađuje vodu i zrak.

“Bazen koji se natoči, ne može preko noći voda ostati čista i da svaki dan moramo prati auto, to su sporedne stvari koje nisu toliko bitne, koliko je bitno što se tiče usjeva, to je mjesto koje se bavi poljoprivredom i većinom svi žive od toga, sadi se u tom mjestu, ali je to postalo nemoguće, jednostavno nemoguće od prašine koja preko noći napada da sve bude crno ujutro”, ispričao je Davor Nujić iz Kreševskog Građanskog pokreta.

Borba traje već nekoliko godina

Mještani su 2018. organizovali blokadu puta,a kao rezultat tih protesta poduzeće BFS D.O.O pokrenulo je prekršajni postupak uz naplatu štete protiv mještana koji su blokirali put.

Još 2019. je geološka inspekcija ministarstva privrede BPK zabranila B.F.S. da vrši obavljanje rudarskih poslova do pribavljanja odobrenja za istraživanje.

Također Federalni vodni inspektor je nakon što je firma nekoliko puta prekršila rješenje kojm se zabranjuje upotreba objekata i pogona, predao nadležnom Tužilaštvu spis predmeta koji se tiču eventualnog onečišćenja okoliša i nepoštivanja mjera.

Mještani kažu kako preduzeće krši okolinsku dozvolu.

“Po zadnjim informacijama smo saznali da ustvari važeća okolinska dozvola je isključivo na plin i to je bio jedan od razloga pečaenja silosa i te biomase kako je oni nazivaju, šta spada sve pod tu biomasu, drvena sječika, ugalj, suncokretove sjemenke, međutim oni su tu sve živo koristili”, navodi Darko Joksimović iz Kreševskog Građanskog pokreta.

Za 10 dana tačnije 20. februara ističe okolinska dozvola firmi BFS d.o.o. za rad a investitor je uputio zahtjev za izdavanje nove dozvole.

“Da li ce se dozvola za ovaj drugi pogon izdati ili ne u ovom trenutku ne mogu prejudicirati jer je proces u toku. Ono sto mogu garantovati jeste da ce proces izdavanja okolinske dozvole biti transparentan i da će građani i nevladin sektor biti uključeni i informisani”, saopštila je Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Građani kažu kao ne traže zatvaranje radnih mjesta, već rješenje problema zagađenja, ali i poštivanje propisa i rad u skladu sa zakonom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare