Borba poljoprivrednika u Janji: “Ove godine su cijene katastrofa”

Vijesti 17. mar 202219:31 0 komentara
N1

Proljetna sjetva je na pragu. Poljoprivrednici se bore sa visokim cijenama sjemena, đubriva, gnojiva. Ali u Janji ne odustaju i trude se zasijati što više uz nadu da će se situacija poboljšati.

Janjarac Nasir Karjašević uzgaja krompir, paprike, luk, prasu. Uskoro bi trebao početi prodavati mladi luk.

“Sadimo mladog luka do jedan dunum. Za glavicu sadimo tri do pet dunuma. Ove godine je cijena katastrofa. Otišla je cijena i sjemena i đubriva, sadnog materijala”, naglašava nam poljoprivredni proizvođač Nasir Karjašević.

Karjaševića i druge možda spasi ugovoreni otkup koji ima sa zadrugom i fabrikom Semberka. Repromaterijal dobiju unaprijed, a plate gotovim proizvodom. Taj vid saradnje pokazao se dobrim u vremenu previsokih cijena sjemena, đubriva, goriva, tvrde iz zadruge.

“Mi smo za naše proizvođače i ugovorenu proizvodnju uspjeli obezbjediti đubrivo, prije jedno dva mjeseca, tako da ova cijena trenutno nije nas baš mnogo pogodila”, pojašnjava Mujo Bogaljević, iz “Agrofarmera” Janja.

Oni koji nisu ranije kupili, nisu ni stavili dovoljne količine mineralnih gnojiva, a slijede uskoro i prihrane zimnih usjeva, pojašanjava agronomka koja je i sama poljoprivrednica.

“Neko je to već obavio, u količinima kako je ko mogao. Skupo je đubrivo. Čak i proteklih dana vidim po poljoprivrednim apotekama i ne pita se više za cijenu đubriva, jer je velika nestašica”, ističe agronomka Gorana Kojić.

A da ne bude nestašice hrane trude se i uposlenici Medžlisa islamske zajednice koji siju vakufsku zemlju, a kostantno kupuju i novu mehanizaciju.

“Prošle godine smo proizveli oko 120 tona kormpira, proizveli smo preko 30 tona pšenice. Prošle godine smo zasijali 60 dunuma pšenice, a sada nam slijedi priprema za sjetvu kukuruza i jedna manja parcela sa krompirom”, objašnjava nam Mujaga Cifrić, Medžlis islamske zajednice Janja.

U Janji je poljoprivreda primarano zanimanje stanovnika koji pokušavaju živjeti od svog rada.

“Manje je radne snage, narod odlazi. Ostaju oni koji su zaista vezani za ovo i oni će teško opstati”, naglašava Nasir Karjašević, poljoprivredni proizvođač.

“Ali ko je navikao i ko to voli raditi, on opstaje. Ne žali se. Može se živjeti ali nije lako”, dodaje agronomka Gorana Kojić.

Proizvođači ne odustaju, oranice se pripremaju za nove usjeve, uz nadu da će ih poslužiti dobri vremenski uslovi i još bolje cijene na tržištu.

Plodne ravnice Janje pogodne su za uzgoj svih poljoprivrednih kultura. Kažu da ovdje nema neobradivog zemljišta. Proizvodi sa ovih polja mogu se naći širom BiH, ali i šire.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!