Borba prosvjetara HNK: “Nismo ni mi baš zadnja rupa na sviralu koja mora preživljavati od mjeseca do mjeseca”

Vijesti 05. sep 202410:51 0 komentara
N1

Prosvjetni radnici osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko- Neretvanskom kantonu održali su jučer još jednu protestnu šetnju. Sindikalisti od Vlade traže isplatu jednokratne pomoći, povećanje plaće 30 posto, napredovanje u struci, raspisivanje natječaja na neodređeno, isplatu tužbi i mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom plaćom u Federaciji. Zadnju ponudu Vlade jednoglasno su odbili poručivši da je nedovoljna.

“Moja plata je 1560 KM, na porez se odbije 100 KM otprilike i dobijem 1450 KM. Viši savjetnik u ministarstvu koji ima tri godine staža ima platu 1750 KM. Pitao sam i predstavnike Vlade je li to moralno, pošteno i uredu? Nismo ni mi baš zadnja rupa na sviralu koja mora preživljavati od mjeseca do mjeseca. I mi moramo svojima donijeti hranu, a vidite ovu skupoitnju koja je svakodnevna, svaki dan su nove cijene. Oni nama tvde da inflacije nema, ali ja sam svaki dan prodavnici i vidim šta se dešava. Ne može mene uvjeravati neko u nešto što vidim svojim očima”, rekao je za N1 Josip Milić, predsjednik Sindikata za srednje obrazovanje HNK.

Da li će škola u HNK početi 9. septembra, imaju li podršku roditelja i kako odgovaraju na optužbe iz Vlade – pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!