Borenović nakon saslušanja: Ovo je jedna mučna i bespotrebna situacija

Vijesti 22. dec 202111:23 > 12:13 1 komentar
SC

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović saslušan je jutros u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta "napad na ustavni poredak". Nakon saslušanja obratio se novinarima.

Mislim da je ovo manje više poznato i da se znalo. Otvaranje teških političkih, kriznih situacija , ja sve ovo ima posljedicu da se uđe u tu neku bespotrebnu spiralu stvari koje su apsolutno bespotrebne ovoj zemlji. Nažalost, umjesto da se bavimo gorućim problemima života žovjeka s kojima se svakodnevno suočava mi se bavimo teškim političkim stvarima tenzijama sukobima koje su nam nametnule političke elite. I ovdje se govorilo o poznatim činjenicama, o nekim formalnostima koje su manje-više svima poznate.” kazao je Borenović.

Borenović je dodao da je razgovor sa tužiocima imao korektan razgovor:
Vrlo korektna razgovor sa tužiocima koji su neku vrstu zadatka da ispitaju određene svjedoke i određene činjenice koje su poznate kroz stenogram NSRS . Ja stojim iza svake riječi koju sam rekao u Parlamentu RS . Poslovnik je jasan kako ko može da predloži i da usvoji određene formulacije i kako se sve to radi. Generalno sve je ovo jedna mučna situacija, bespotrebna, besmislena, u kojoj se nalazimo već nekoliko mjeseci. Okidač je bila Inzkova nametnuta odluka nastavilo se dalje sa ovim stvarima koje su vezane za posebne sjednice parlamenta koje su inicirane od strane vladajuće koalicije u RS .” kazao je.

Vladajuća koalicija ništa ne radi

Vladajuća koalicija na nivou BiH ništa konkretno ne radi i mi ulazimo u tu jednu spiralu sukoba tenzija beznađa, besmisla, bespotrebnih stvari gubljenja energije u kojima evo gube energiju najviše građani jer u institucije i vi medije se morate baviti nekim stvarima za koje vjerujem da se ne biste bavili i tužioci i mi političari se moramo baviti sa nekim stvarima koje nam odvlače energiju od nekih, po meni, mnogo važnijih pitanja u ovoj zemlji, a najvažnije pitanje ove zemlje i RS i BiH jeste kako da narod živi bolje, slobodnije da ima veće plate, veće penzije, da ima više posla, da se izborimo sa ovom pandemijom, sa ekonomskim, socijalnim izazovima, kako da ljude ostavimo da žive, da ne idu vani. Međutim ja sam rekao i stojim iza toga ovo je za mene bila klasična predizborna politčka sjednica od strane vladajućeg SNSD-a.” rekoa je Borenović nakon završenog saslušanja.

Aktualna politička dešavanja povezao je sa predizbornom kampanjom.

Ljudi su iskoristili priliku da u godinni pred izbore nametnu jednu tešku političku temu koja je emotivno jako lijepa za čuti , ali koja ima svoje određene rizične posljedice i može imati rizične posljedice i po RS i po BiH. Svako nosi svoj dio političke odgovornosti. Mene tu apsolutno ne interesuje da li tu postoji bilo kakava druga odgovornost, mene isključivo intersuje politička odgovornost, moja kao predsjednika opozicone stranke, ali i politička odgovornost onoga ko vrši vlast u ovoj zemlji i ko nosi tu neku vrstu političkog tereta.” dodao je.

Na pitanje da li ga tužilac pitao da li je riječ o rušenju ustavnog poretka BiH Borenović kaže da su stvorili predistražne radnje po pitanju te kvalifikacije i da će budućnost pokazati šta to znači.

Ja sam rekao da sam učestvovao na sjednici Parlamenta kao predsjednik političke partije na kojoj mi je omogućeno od strane Kolegijuma 10 minuta, da mi formalno nismo učestvovali u predlaganju bilo kakvih materijala. Naš je stav poznat u javnosti da su to vrlo ozbiljne teme koje se ne mogu otvarati na ovakav način i naša najveća zamjerka predlagačima informacija koji su naravno usvojili zaključke u kojima mi nismo učestvovali, sve su manje-više poznate činjenice i ja sam neko ko uvijek vodi računa o tome šta mogu biti posljedice po pitanju određenih dokumenata i akata koji nas mogu uvesti u neku spiralu ozbiljnih, složenih rizičnih tenzija koje su tu pred nama . Vidjet ćemo šta to konkretno znač. Nije dobro da ovo traje, ja bih najviše volio da se ovo što prije završi i da bilo kakava pravosudna istraga dobije svoj neki što prije epilog , jer ako ne bude epiloga, odustajanja ili bilo čega drugog onda će i pravosuđe biti dio političke kampanje, što je možda nekome i cilj.”

O vraćanju nadležnosti

Borenović je na pitanje o vraćanju nadležnosti kazao da je bitnije da se bavimo životnim temama.
Ja sam za to da se mi prije svega bavimo životnim temama, a da po pitanju bilo kakvih nadležnosti vidimo šta je značila i koji efekat je dala ta nadležnost. Posmatrajući crno-bijelo, da li ste za ili protiv uvijek vas dovede u neku vrstu situacije u kojoj ćete donijeti odluku koja je ishitrena. Mislim da nam ne trebaju ishitrene odluke.

Trebaju nam razumne, razborite , racionalno ponašanje . Ja misli da mi imamo tri četiri male agencijice na nivou BiH koje nemaju nikakvog efekta. O njima niko ne priča. Imamo Komisiju za koncesije , za nazdor nad tržištem ili koja nema nikakvog efekta, ali pričati o nekim . Povrat nadležnosti, kao tema je nešto što je stvar unutrašnjeg dogovora. Treba razgovarati vidjeti šta su efekti da se to ne uradi, šta su efekti koji mogu proizvesti neke ekonomske posljedice. Ja sam rekao tada na parlamentu i zasitai mislim. Uprava za indirektno oporezivanje, ministar finansija i FBIH i RS imaju ključnu ulogu, kao i ministar finansija u zajedničkim institucijama, Zašto sada praviti neku koja može proizvesti neki drugi efekat? Oružane snage? Hajde da vidimo šta je efekat. Imamo tri čovjeka , ministar i dva zamjenika koji imaju određenu ulogu, imamo trećinu generala koji dolaze iz RS-a, trećinu vojnika koji su Srbi, imamo vrhovnog komandatna koji čini Predsjedništvo BiH,
Imamo određene činjenice koje su manje više poznate. Sve su to činjenice o kojima možemo pričati danima. Po meni, tema koja je vješto plasirana vladajuće koalicije predvođene SNSD-om u godini pred izbore jer se postavlja pitanje zašto to nije urađeno prije pet godina, prije deset godina . Zašto to sada? Znate zašto zato što su izbori” rekao je između ostalog Borenović.

U okviru predmeta “napad na ustavni poredak” ovih dana bili su i biće saslušani mnogi političari iz manjeg bh. entiteta. U isto vrijeme SIPA provodi aktivnosti i izuzima dokumentaciju političkih stranaka koje su učestvovale u posebnoj sjednici NSRS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare