Borenović traži ukidanje PDV-a na prvu nekretninu u narednih sedam dana

Vijesti 22. sep 202417:45 0 komentara
F.Z./N1

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, na današnjoj konferenciji za medije pozvao je Ministarstvo finansija na nivou zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine da u parlamentarnu proceduru odmah uputi zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu ili izgradnju prve nekretnine, kako bi isti mogao biti usvojen u narednih sedam dana.

“Pozivam Ministarstvo finansija, ministra Amidžića i njegovog zamjenika Hasanovića, kao i Savjet ministara BiH da odmah sutra dostave u parlamentarnu proceduru zakon kojim ćemo izglasati ukidanje PDV-a na kupovinu ili izgradnju prve nekretnine za sve, i mlade, ali i one koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Pozivam SNSD, koji ima parlamentarnu većinu i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Radmanovića i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Špirića, da odmah zatim zakažu sjednice oba doma i da ove sedmice završimo glasanje o ovom zakonu po hitnom postupku. Sjednica se može zakazati i u roku od 24 sata”, istakao je Borenović.

Podsjetio je da je Ekonomsko vijeće PDP-a u prethodnih nekoliko mjeseci predlagalo ukidanje PDV-a na kupovinu ili izgradnju prve nekretnine.

“To jeste inicijativa koja je stara više godina, pa se o njoj neko vrijeme šutjelo, a sada se opet o tome govori. Ministar finansija je počeo najavljivati čim je sjeo u ministarsku poziciju, pa se ušutio nekih godinu dana, tako da vjerujem da je za taj period zakon izrađen. Ponavljam, može biti usvojeno u narednih nekoliko dana, SNSD ima te mehanizme, može se sutra uputiti u proceduru i izglasati i prije 6. oktobra, da to ne bude samo predizborna priča ili da bi se nakon izbora tražili izgovori zašto to ne može biti urađeno”, rekao je Borenović.

Ističe da je bitno da se PDV ukine i na kupovinu i na izgradnju prve stambene jedinice.

“Kada bi se odmah krenulo u proceduru, što je moguće, svi mladi bračni parovi, ali i svi drugi koji nisu riješili svoje stambeno pitanje, već u narednih 15-ak dana bi mogli to da počnu da rješavaju oslobođeni plaćanja PDV od 17 posto i sa uštedama i do 30.000 KM. To bi bio veliki korak i pokazalo bi da smo iskreni u namjeri da ta važna pitanja rješavamo. Na potezu su Ministarstvo finansija i skupštinska većina, da vidimo koliko su iskreni u toj namjeri. Mi smo spremni da izglasamo ovaj važan zakon”, poručio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!