Borio se za mir: Odata počast Talijanu kojeg je ubijen u opkoljenom Sarajevu

Vijesti 03. okt 202114:46 1 komentar
Ambasada Italije u BiH

Ambasada Italije u Sarajevu prisjetila se Gabrielea Morena Locatellija, italijanskog pacifiste, koji je ubijen u Sarajevu 3. oktobra 1993. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini, dok je skupa sa volonterima organizacije "Blaženi graditelji mira" namjeravao protestovati kako bi potaknuo prekid neprijateljstava.

Kada je pogođen snajperskim hicem, Locatelli, koji je već učestvovao u dva marša mira u decembru 1992. i augustu 1993. godine u organizaciji asocijacije čiji je bio član, prelazio je most Vrbanja u opkoljenom Sarajevu, simbolično demonstrirajući i upućujući apel za mir svim stranama u sukobu.

Namjera Locatellija i drugih volontera također je bila polaganje vijenca na mjesto na kojem su pale prve dvije civilne žrtve rata, Suada Diliberović i Olga Sučić, ubijene u aprilu 1992. godine, na istom mostu, tokom demonstracija za mir.

Ambasada Italije u BiH

Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzzo tokom odavanja počasti danas u Sarajevu naglasio je da je Locatelli, kao prva italijanska civilna žrtva sukoba u Bosni i Hercegovini, jasan primjer bezuslovne predanosti u službi bližnjega i protiv slijepe mržnje koja je okrvavila bivšu SFR Jugoslaviju.

Njegova žrtva, nastavio je, mora biti izvor inspiracije za sve one koji rade na promociji puteva pomirenja u Bosni i Hercegovini, koji su neophodni i u cilju perspektive ulaska u Evropsku uniju i kako bi se BiH razvila u moderno multikulturalno i plurietničko društvo.

Tokom ceremonije, održane u prisustvu građana i predstavnika italijanske zajednice u Sarajevu, među kojima i nekoliko italijanskih oficira EUFOR-a, Di Ruzza je položio vijenac ispred Locatellijeve spomen-ploče na mostu Vrbanja, ponavljajući važnost očuvanja sjećanja na njegovu posvećenost i predanost izgradnji boljeg društva.

Gabriele Moreno Locatelli u trenutku pogibije 3. oktobra 1993. imao je 34 godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare