Borjana Krišto se sastala s lordom Stuartom Peachom u Londonu

Vijesti 05. maj 202315:45 0 komentara
N1 BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se danas u Londonu s lordom Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan.

Krišto je izrazila zadovoljstvo ponovnim susretom, nakon što je lord Stuart Peach boravio u prvom posjetu Bosni i Hercegovini, u decembru 2021. godine, kada se susreo i s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, čija je tadašnja članica bila predsjedavajuća Krišto.

Zahvalila je Peachu na neizmjernoj potpori i pomoći koju Velika Britanija, kao prijateljska zemlja, godinama pruža BiH, te izrazila uvjerenje kako će se ta vrsta potpore nastaviti i u budućnosti. Krišto je istaknula da je zadovoljstvo i čast nazočiti u ime Bosne i Hercegovine krunidbi britanskog kralja Charlesa III. i njegove supruge Camille u londonskoj Westminsterskoj opatiji.

Na sastanku je rečeno da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva iznimno dobri i prijateljski. Posebice je istaknut kontinuiran i intenzivan politički dijalog i sadržajna suradnja na brojnim područjima.

Predsjedavajuća Krišto je pozdravila jaku političku, ekonomsku i sigurnosnu potporu Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini. Značajna je intencija UK da kroz britanska investicijska partnerstva poveća ulaganja u infrastrukturu Zapadnog Balkana. Dugoročno gledano, razvitak odnosa između BiH i UK leži u jačanju ekonomske saradnje, prije svega kroz privlačenje ulaganja iz UK kao i kroz transfer znanja i tehnologije.

Lord Stuart Peach naglasio je da je Velika Britanija duboko posvećena europskoj sigurnosti. Dodao je kako je važnost mira i stabilnosti kako u BiH, tako i u regiji prioritet svih.

Predsjedavajuća Krišto je istaknula kako su za prvih 100 dana rada Vijeća ministara načinjeni značajni koraci, te da je neupitna opredijeljenost Vijeća ministara europskim integracijskim procesima. Kroz kontinuiran i intenzivan dijalog djelomično su se stabilizirale unutarnje političke prilike u BiH, što je omogućilo rekordno brzu uspostavu vlasti na državnoj razini, a prije nekoliko dana i na razini Federacije BiH.

Također je rekla kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Dodala je da je radi toga nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!