Borrell: Osigurat ćemo 10 miliona eura za kampanju deminiranja u BiH

Vijesti 06. dec 202213:021 komentar
Izvor: Josep Borrell (REUTERS/Piroschka van de Wouw)

Visoki predstavnik Evropske Unije Josep Borrell je pred današnji samit EU - Zapadni Balkan u Tirani da je ovo “važan dan za Zapadni Balkan” jer je ovo prvi ovakav samit koji se organizuje u toj regiji, te da će EU pružiti podršku Bosni i Hercegovini po pitanju deminiranja.

Ovo je prvi samit sa Evropskom unijom koji se održava na Zapadnom Balkanu. Sa naše strane, snažno smo posvećeni regionu da ga podržimoda se suoči s posljedicama rata. Cijena struje je dosta porasla, a mi ćemo dati značajnu finansijsku podršku domaćinstvima”, rekao je on.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Borrell je rekao da još uvijek ima dosta mina u zemlji i da ljudi trpe posljedice.

Osigurat ćemo 10 miliona eura za konkretnu kampanju deminiranja u Bosni i Hercegovini”, rekao je on.

Borrell je istakao da je Albanija nedavno pogođena sajber napadima, te da je razgovarao sa premijerom Edijem Ramom i prenio mu da su stručnjaci EU tu da pomognu Albaniji “da se suoči sa sajber napadima i hibridnim prijetnjama koje dolaze kao posljedica rata”.

Također je izjavio da je ovo važan trenutak po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine.

Spor oko tablica je završen. Sada se moraju angažovati. Oni moraju zaista da se angažuju u Dijalogu sa prijedlogom koji sam stavio na sto kao fasilitator (Dijaloga Beograda i Prištine), uz snažnu podršku Njemačke i Francuske. Posljednja verzija teksta poslata je jučer u Beograd, a danas na Kosovo. I sada moraju krenuti u razgovore, u ozbiljne rasprave, jer je ovo trenutak u kojem postoji velika prilika”, izjavio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar