Borrell u Vijeću sigurnosti govorio o BiH, evo šta je poručio našim građanima

Vijesti 23. feb 202320:28 0 komentara
Josep Borrell (N1)

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell obratio se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj se govorilo o misijama i saradnji Evropske unije i UN-a na rješavanju kriznih situacija, ali i očuvanju mira u svijetu. Borrell je veći dio svog govora, kako se i očekivalo, posvetio dešavanjima u Ukrajini i načinima na koje UN i EU sarađuju po ovom pitanju. Tokom svog izlaganja Borrell je također pomenuo situaciju u našoj zemlji, ali i ono što se dešava u dijalogu Srbije i Kosova.

“Bosna i Hercegovina. Pozdravljam jednoglasno produženje izvršnog mandata EUFOR ALTHEA za još jednu godinu. Hvala na ovoj odluci jer ovo osigurava da ALTHEA može nastaviti da podržava vlasti u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja za sve građane. I znam koliko ljudi u Bosni i Hercegovini cijene misiju EUFOR-a. Status kandidata za članstvo u EU dao je jasan signal da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji. Oni su se prošle sedmice sastali sa političkim rukovodstvom i razgovarali o potrebi sprovođenja neophodnih reformi kako bi se brže napredovalo na ovom putu, koji je najbolji način da se osigura mir, stabilnost, demokratija, sloboda i napredak za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Borrell.

Nastavljajući o regionu Zapadnog Balkana, Borrell je najavio sastanke koji slijede iduće sedmice na kojima će se naći Aleksandar Vučić i Albin Kurti.

“Radim na dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU kao koordinator ovog dijaloga koji su odobrile Ujedinjene nacije o normalizaciji odnosa. Nalazimo se u ključnoj fazi i nadam se da ću u narednoj sedmici moći ponuditi pozitivne rezultate. EU je strankama predstavila prijedlog kojim bi se proces normalizacije stavio na čvrst kolosijek koji je okrenut budućnosti. U ponedjeljak ću imati sastanak na visokom nivou sa dvojicom lidera Beograda i Prištine, predsjednikom Srbije i premijerom Kosova kako bismo vidjeli da li je ovaj angažman ozbiljan, čvrst i predstavlja jasan put za normalizaciju odnosa između ove dvije zemlje”, zaključio je Borrell.

Borrell inače boravi u New Yorku kako bi prisustvovao sjednici Generalne skupštine koja treba glasati o Rezoluciji o agresiji Rusije na Ukrajinu, te kako bi se obratio još jednoj sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Ukrajni koja će se desiti sutra na godišnjicu agresije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!