Bosanska Krupa i Livno turistički biseri BiH vrijedni posjete

Novi dan 31. maj 202111:27 > 11:28 0 komentara

Bosanska Krupa i Livno su turistički biseri koji nisu tako često na promo plakatima turističkih zajednica, a itekako su vrijedni obilaska. Ova dva mjesta nude pregršt zanimljivih turističkih aktivnosti, od paraglajdinga do uživanja u ukusnoj domaćoj hrani i prelijepim krajolicima u kojima obitavaju divlji konji.

Željko Tatić, poduzetnik iz Bosanske Krupe smatra da je Krupa jedan neotkriveni biser Krajine, BiH ali i Balkana.

“Nažalost vidimo kako se ozbiljne države, kao Grčka i susjedna Hrvatska, se pripremaju za turizam, u BiH turizam i ugostiteljstvo još ne priznaju kao ozbiljnu privrednu granu”, kazao je.

Navodi da jedino što turistički radnici u Bosanskoj Krupi sada mogu da urade je da reklamiraju sami sebe.

“Turistička zajednica treba da reklamira sve što ima turistički potencijal kao Bosanska Krupa, koji ima odličan sadržaj, koji može da privuče goste čak na dva ili tri noćenja”, kazao je Tatić.

Pojasnio je šta rade u Bosanskoj Krupi na promociji turizma, kazavši da ne žele privlače turiste samo u Bosansku Krupu.

“U krugu 60 kilometara imamo dva nacionalna parka i u susjednoj Hrvatskoj nacionalni park Plitvice na 50 kilometara. To su neki od razloga zašto bi neko od stranaca došao u Bosanski Krupu. Ako kažemo da imamo adrenalinski turizam, rafting na predivnoj rijeci Uni, možete da plovite rijekom Krušnicom sa čuvenom bosanskom lađom. Sadržaja ima, dobrih ugostitelja ima, perfektnih smještajnih kapaciteta ima. Samo jedan vid reklame gdje bi trebali svi zajedno da se uključimo”, istakao je.

Turizam u Livnu

Marin Mamuza, poduzetnik iz Livna, navodi da su najveći brendovi Livna Livanjski sir i divlji konji, koji su postali jedna od najvećih turističkih atrakcija, te dodaje da imaju i bicikliističe ture.

“Nabavili smo dobre električne bicikle koji se mogu voziti po našim planinama. Imamo izlet paraglajdingom, let sa planine Tušnice. Kao firma koja se bavi turizmom pokrenuli smo i gradnju našeg vlastitog resorta. Ono što Livnu nedostaje je jedan dobar smještaj koji je u skladu s prirodom i koji je usred same prirode”, kazao je.

Prijedlozi za lakši ulazak stranaca

Komentarisali su i najavljenu sjednicu Vijeća ministara na kojoj se treba rasrpavljati o olakšavanju ulaska strancima u BiH, koje traže tursitčki radnici iz Međugorja, te dali svoje prijedloge.

Mamuza smatra da treba ukinuti vize za turiste iz svih zemalja.

“Mislim da je gost iz svake zemlje dobrodoša i mi ćemo ga primiti otvorenog srca. Što se tiče testova, mislim da bi država trebala svim gostima koji dolaze kod nas omogućiti ulazak u zemlju bez testa. A u povratku, ukoliko to traži Evropska unija ili neka treća zemlja gdje se vraćaju naši gosti, naša država trebala bi im platiti test da se mogu besplatno vratiti. Ako gosti ostvare tri noćenja najmanje, mislim da bi imali pravo na besplatan test”, kazao je.

Tatić se slaže da turistima treba omogućiti besplatne testove.

“Haj'mo političari, haj'mo krizni štab, ne znam ko o tome odlučuje. Koliko su u ovih godinu dana ugostitelji bli odgovorni i nisu ni radili, hajmo da budu i oni odgovorni. Haj'mo da nabavimo vakcine za sve radnike koji rade u sektoru turizma i ugostiteljstva u BiH. Hajmo sa reklamom narednih deset dana da je BiH sigurna destinacija”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!