Bosna i Hercegovina preuzela predsjedavanje Fondom za Zapadni Balkan

Vijesti 03. jan 202414:27 0 komentara
N1/Google

Bosna i Hercegovina je 1. januara 2024. godine od Albanije preuzela jednogodišnje predsjedavanje Fondom za Zapadni Balkan.

Članice Fonda su zapadnobalkanska šestorka: Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Osnovni cilj WBF-a je jačanje civilnog društva uz saradnju članica i poticanje evropskih integracija. Ciljevi fonda se ostvaruju kroz finansiranje projekata civilnog društva u oblasti promocije kulturne saradnje, istraživanja i saradnje u obrazovanju, naučne razmjene, te održivog razvoja.

Bosna i Hercegovina je ranije najavila da će tokom svog predsjedavanja, kao država posvećena daljem jačanju regionalne saradnje i razvoja civilnog društva koji su važni elementi procesa evropskih integracija, raditi na boljoj vidljivosti Fonda.

Javni pozivi za projekte se objavljuju jednom godišnje. U toku je realizacija 6. javnog poziva. Vrijednost pojedinačnih projekata je do 15.000 eura. Pored ovog, WBF dodjeljuje i MOVE grantove, koji omogućuju pojedincima da učestvuju u istraživanju, ili sastancima u nekoj od članica regije.

Pri dodjeli grantova vodi se računa o jednakoj geografskoj distribuciji, tako da organizacije i institucije iz te države uvijek dobiju šestinu odobrenih projekata.

Fond se finansira iz kontribucija ugovornih strana, te donacija drugih država i organizacija.

Fond za Zapadni Balkan je osnovan 2015. godine odlukom ministara vanjskih poslova zapadnobalkanske šestorke, a počeo je sa radom dvije godine kasnije. Sjedište Sekretarijata Fonda je u Tirani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!