Bosna i Hercegovina prvi put na godišnjoj skupštini Eurotransplanta

Vijesti 11. okt 202409:41 0 komentara
MCP BiH

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak, sa suradnicima, prisustvuje godišnjem sastanku Eurotransplanta koji se održava 10. i 11. listopada u Wassenaaru/Hagu u Nizozemskoj. Ovaj prestižni skup na kojem po prvi put prisustvuje delegacija BiH, okuplja predstavnike osam zemalja članica Eurotransplanta, kao i vodeće stručnjake iz područja transplantacijske medicine, s ciljem unaprjeđenja suradnje i razmjene znanja o transplantaciji organa.

Na godišnjoj skupštini, Bosna i Hercegovina službeno je predstavljena kao nova potencijalna članica Eurotransplanta, pa su predstavnici Ministarstva civilnih poslova predstavili trenutno stanje u ovoj oblasti ali i planove i aktivnosti koje će se poduzimati u narednom razdoblju s ciljem razvoja transplantacijske medicine i stjecanja punopravnog članstva.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine intenzivno radi na priključenju Eurotransplantu, pa je nakon višegodišnjeg zastoja, početkom godine, uz suglasnost nadležnih zdravstvenih vlasti uputilo pismo namjere za članstvo, čime je po prvi put načinjen konkretan korak u procesu pristupanja novih zemalja članica ovoj izuzetno važnoj mreži.

Također, ministrica Dubravka Bošnjak održala je sastanak s novim rukovodstvom Eurotransplanta, predsjednikom Nadzornog odbora prof. dr. Dirk van Raemdonckom, predsjednikom skupštine prof. dr. Andreasom Zuckermannom, glavnim ravnateljem Andreom Matera, kao i s medicinskim ravnateljem dr. Erwinom de Buijzerom.

Na sastanku su razgovarali o narednim koracima koje BiH treba poduzeti, kao i mogućnostima bilateralne suradnje s zemljama članicama prije stjecanja punopravnog članstva. Rukovodstvo Eurotransplanta pozdravilo je napredak Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti te izrazilo spremnost za intenziviranje suradnje i razmjene znanja i iskustva. Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je početkom godine uputila pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu, a u srpnju 2024. godine ministrica Dubravka Bošnjak sastala se sa tadašnjim rukovodstvom Eurotransplanta u Leidenu kako bi razgovarali o mogućnostima suradnje i pridruživanja. Kroz ovu mrežu, BiH bi osigurala bolji pristup donorima i ubrzala postupak transplantacija, čime bi se povećale šanse za spašavanje života pacijenata koji čekaju na vitalne organe. Osim toga, članstvo bi omogućilo bolju suradnju u razmjeni stručnih znanja i tehnologija.

Prema godišnjem izvješću Eurotransplanta za 2023. godinu, zahvaljujući djelovanju mreže, donirano je i transplantirano 6815 organa, čime su spašeni životi 6008 osoba. Povezivanjem donora s primateljem na najbolji mogući način, Eurotransplant nastoji optimalno iskoristiti raspoložive organe donora. Tako je prošle godine Eurotransplant ostvario raspodjelu 3161 bubrega, 645 srca, 1253 pluća, 1628 jetri, 124 pankreasa i 4 crijeva. Zahvaljujući suradnji između zemalja, povećavaju se šanse krajnje hitnim pacijentima. Osim toga, međusobna solidarnost omogućava pomaganje posebnih skupina, kao što su djeca i pacijenti s rijetkom krvnom grupom ili rijetkom vrstom tkiva, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!