Bošnjaci bojkotovali izbore: “Dobila sam dojam da je Srbija došla da glasa”

Vijesti 21. feb 202119:26 > 19:27 0 komentara
N1

Probosanske političke snage su odlučile da bojkotuju ponovljene lokalne izbore u Srebrenici jer se, kako su naveli, ne održavaju u fer i demokratskom ozračju.

Izborni dan u Srebrenici na ponovljenim izborima pratili su naši repoteri Adisa Imamović i Boris Brezo.

Kako je rekla Imamović, danas nije bilo političkih reakcija zbog izborne šutnje, ali kako je primijetila, euforije nema među građanima. Iako još nema preliminarnih podataka CIK-a, s obzirom da su iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica” bojkotovali izbore te tako pozvali glasače da se ne odazovu, pretpostavljalo se da će Mladen Grujičić ostati na čelu tog grada.

On je izašao na izbore i poručio da ako Bošnjaci ne prihvate mandate, postoje drugi ljudi na listama koji će to preuzeti.

“Ja ću obezbijediti Bošnjacima onaj kolač koji su imali do sada, ali koji žele da rade za dobrobit Srebrenice”, naveo je Grujičić.

Kako je istakla reporterka N1, još nema podataka, ali je bilo jasno da je bojkot uspio jer je na ponovljene izbore izašlo između 60 i 80 Bošnjaka.

Munira Subašić je za N1 rekla kako je ona izašla kao posmatrač, te da je danas u Srebrenici bilo “more tablica Beograda, Šapca, Loznice”. “Nadam se da će CIK naučiti iz ovoga svega. ‘95. godine nas je izdala međunarodna zajednica a ove godine izdao nas je CIK i pravda“, kazala je Subašić.

Za N1 je današnji dan komentarisala i Kada Hotić te istakla da koliko ona zna, “nisu Srebreničani u Srbiji, možda par njih ali ne toliko”. “Dobila sam dojam da je Srbija došla da glasa“, naglasila je.

Danas je bilo otvoreno 26 redovnih biračkih mjesta i dva za glasanje u odsustvu. Kako je istakao reporter N1 Boris Brezo, značajno je bio manji broj onih koji su izašli na izbore, što govori da je bojkot uspio.

Također, u razgovoru sa Srebreničanima, oni su poručili političarima da se odreknu podjela, jer Srebničani žive zajedno.

Također, danas nije bilo poteškoća, odnosno nepravilnosti tokom izbornog procesa i samo je na jednom bio prigovor u vezi sa zastrašivanjem političara i nagovaranja da se glasa sa određenu političku opciju.

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imalo je 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prve preliminarne nekompletne rezultate ponovnih izbora u Doboju i Srebrenici objavit će večeras u ponoć na pres- konferenciji, a nakon toga i na web stranici.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!