Bradara zamolila poslanike da pruže priliku novom sastavu Vlade FBiH

Vijesti 28. apr 202316:36 0 komentara
N1/ Arhiv

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj treba biti imenovana nova Vlada, poručila poslanicima da daju priliku kandidatu za premijera i ostalim kandidatima za ministre.

Vjeruje kako su predloženi kandidati spremni i svjesni odgovornosti i da će sve nedoumice svojim radom razriješiti, kao i opravdati dato povjerenje.

– Molim vas, pokažimo dostojanstvo, ostanimo principijelni i dokažimo kako u ovoj zemlji ipak vlada demokracija, kako smo u stanju sami donositi odluke, kako nećemo pristati na nasilje nego na kaos odgovoriti radom i preuzimanjem odgovornosti. Pružite priliku ovoj Vladi, kandidatu za premijera, njegovom programu i sporazumu koji stoji iza istog. Također, molim da se s poštovanjem zahvalimo i aktualnoj Vladi odnosno ministrima koji su više od osam godina obnašali svoje dužnosti – kazala je Bradara.

Podsjetila je da se rješenje situacije u vezi imenovanja Vlade moralo dobiti od međunarodne zajednice.

– Iskreno se nadam kako ćemo datu nam priliku u narednom razdoblju iskoristiti te unutar naših institucija postići potrebne dogovore te kako više nikad ne bismo došli u ovu situaciju – istakla je Bradara.

Pred narednim sazivom Vlade kaže da je velik posao, a prije svega zadatak da ojača otpornost Federacije na izazove, jer su “protekle godine dokazale koliko je naš sustav od upravljačkog, do gospodarskog osjetljiv i ranjiv a sve opet na uštrb građana”.

– Jednako očekujem prije svega iskren a onda i predan nastavak rada na europskom putu odnosno maksimalne napore u ispunjavanju obaveza Federacije kao entiteta Bosne i Hercegovine kada su u pitanju reformski procesi odnosno zadaci koji se od nas očekuju. Ne smijemo zaboraviti ni kantone, suradnju i koordinaciju s njima posebno, kada su u pitanju zajedničke nadležnosti. Probajmo dokazati ili barem pokušati dokazati stanovnicima Federacije, da možemo raditi zajedno, pa ako treba i kritizirati ako je to s ciljem konstruktivne kritike i pomoći – navela je Bradara u svom obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Trenutno je u toku rasprava o jedinoj tački dnevnog reda današnje vanredne sjednice, a to je Odluka o imenovanju Vlade FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!