Branislav Borenović: Rješenje je suspendovati ili povući Inzkov zakon!

Vijesti 23. sep 202110:14 > 13:38 34 komentara

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je danas za N1 kako je rješenje za zaustavljanje krize u Bosni i Hercegovini da se "suspenduje ili povuče" Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida. Snežana Novaković Bursać iz SNSD-a je dodala kako je "sve problematično" u vezi sa novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i da će njegove eventualne odluke biti "množenje sa nulom".

Gospođo Novaković Bursać, da se najprije osvrnemo na sjednicu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Zastupnici iz Republike Srpske nisu prisustvovali. Koja je logika politika stopiranjem svega što se stopirati može? Je li to neka vrsta mazohizma prema sebi i ljudima koje zastupate?

Mislim da je dobro pitanje, ali je postavljeno pogrešnoj strani. Nije blokada nego je politički stav koji je reakcija. Odgovor na pitanje treba dati onaj koji je posegnu za nečim tako neprimjerenim, konkretno pričam o visokom predstavniku i strankama koje podržavaju takvu praksu.

Aneks 10 je potpuno jasan. Nema ni jednog slova o tzv. bonskim ovlaštenjima. U bonskim ovlaštenjima se govori o odlukama privremenog karaktera, ali o zakonima nema ni govora.

Gospodine Borenoviću, vaš stav o odluci Inzka?

Činjenica je kako je visoki predstavnik napravio haos. Mi smo zbog jedne ishitrene odluke došli u ovu krizu. Od velike važnosti je da poslanici rade svoj posao i donose zakon. Kakav je smisao Parlamenta ako drugi donose zakone. Mi želimo da se napravi dogovr. Hajmo razgovarati o osjetljivim zakonima. Ako smo se uspjeli dogovoriti o mnogo težim stvarima poput NATO puta…

Da li smo se dogovorili o NATO putu?

Koliko znam da jesmo. Vladajuća koalicija 2019. se dogovorila o NATO putu.

Snežana Novaković Bursać
Snežana Novaković Bursać (N1)

Novaković Bursać: NATO put je stavljen u formu vojne neutralnosti.

Gospodine Borenović, može li se doći do dogovor? Hoće li preko 20.000 zaposlenika u institucijama države dobiti platu?

Ljudi u institucijama trebaju dobiti plate. Obaveza vlasti je da nađe mehanizme da isplati plate. Ovdje je ključna stvar da se dogovora, važno je prevazići problem sa ovim nametnutim zakonom. Ovo je poruka slabosti, da zemlja ne može ići naprijed. Zašto se ovo desilo u ovom periodu? Da li je ovaj zakon uopšte trebao? Mora se ili suspendovati ili povući. Političari moraju izglasati zakon koji će biti prihvatljiv svima.

Šta je smisao opozicije u RS?

Opozicija insistira na rješenjima. Mi želimo biti dio rješenja, ali bez većine se ne može izglasati ni jedna odluka. To je realnost.

Plašite li se reakcije Christiana Schmidta? Hoće li upotrijebiti bonske ovlasti?

Novaković Bursać: Mi se uopšte ne plašimo toga. Što se tiče pozicije Schmidta potpuno je jasna situacija kako se imenuje visoki predstavnik. Bio je pokušaj da se određenom rezolucijom nekih članica Vijeća sigurnosti pokrije njegov mandat. To nije prihvaćeno, Schmidt u ovom trenutku nema adekvatnu pravnu pokrivnenost. Samim tim sve drugo što bude se dešavalo u vezi s njim je problematično. Posebno ako potegne za nekim ovlaštenjima – to je množenje sa nulom.

Gospodin Borenović je ranije kazao ključnu stvar da ako neko misli da su prihvatljiva neka ovlaštenja, hajmo onda rasformirati Parlament i tako uštediti građanima.

Novaković Bursać pohvalno o Milanoviću

Da li je to nečija intencija, da neko ruši institucije?

Moguće, ali to nismo mi. Ko narušava odnose sa Srbijom i Hrvatskom koje su garanti Daytona? Mi zagovaramo poštovanje Ustava. Gdje je tu rušilačka politika?

Slažete li se sa izjavama Zorana Milanovića o BiH?

On dobro kvalifikuje stvari u BiH. Izuzetno je inteligentan političar.

Da li Milanović dobro kvalifikuje kada za Vučića kaže da je ratni huškač?

Tu je Milanović posegnuo za stvarima koje nisu zasnovane ne činjenicama. Nisam čula da Vučić ima ratnohuškačke izjave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare