Brčak osuđen na 5,4 godine zatvora zbog pokušaja ubistva navijača Crvene zvezde

Vijesti 27. sep 202115:58
Fena

Osnovni sud Brčko distrikta osudio je Marka Dedića (24) na kaznu zatvora od pet godina i četiri mjeseca zbog optužbi da je prošle godine na putu prema Bijeljini, u mjestu Trnjaci, upotrebom vatrenog oružja pokušao ubiti navijača FK Crvena zvezda.

Podsjetimo, poslije samo dva mjeseca istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Marka Dedića optuživši ga da je 20. juna prošle godine oko 14.05 sati na magistralnom putu M14.1 Brčko- Bijeljina pokušao ubistvo i izazvao opću opasnost u odnosu na više osoba.

Prema optužnici, on je zajedno s još jednom osobom, u namjeri da ih pronađu i napadnu, automobilom sustigao kolonu vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala za Beograd. Optuženi se upravljajući vozilom približio navijačkoj koloni u mjestu Trnjaci, a zatim je osobu koja se s njim nalazila u automobilu iz automatskog oružja ispalio više projektila u pravcu kolone. Usljed takvog napada došlo je do oštećenja na oba vozila u koloni, među kojima i do proboja projektila kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, te nanošenja tjelesnih povreda dvojici maloljetnika iz Prijedora.

“Tužilaštvo je, u saradnji s Policijom Distrikta, sprovelo brzu, intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenih okončavši je prema Dediću podizanjem optužnice za krivična djela ubistva, u pokušaju, izazivanja opće opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari. Nakon što je dokazalo optužbe za pokušaj ubistva i izazivanje opće opasnosti, Dedić je za ova krivična djela nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i četiri mjeseca. Prethodno mu je za pokušaj ubistva utvrđena kazna zatvora od pet godina, dok mu je za izazivanje opće opasnosti utvrđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci. Istovremeno, on je oslobođen od optužbi za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a jednako kao i Tužilaštvo, presudu Osnovnog suda Brčko distrikta BiH može pobijati žalbom”, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.