Britanska ambasada o obilježavanju 9. januara: Nepoštivanje odluka Ustavnog suda potencijalno krivično djelo

Vijesti 09. jan 202417:26 0 komentara
N1

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom neustavnog obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, poručivši da nepoštivanje odluka Ustavnog suda iz 2015. i 2019. godine potencijalno predstavlja krivično djelo.

Stav Ujedinjenog Kraljevstva o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske je jasan i konzistentan. Odabir ovog specifičnog datuma daje prednost jednoj etničkoj grupi u odnosu na druge I krši nekoliko odredbi Ustava Bosne I Hercegovine, posebno onih koje se odnose na zabranu diskriminacije“, saopšteno je iz britanske ambasade.

U saopštenju se dodaje da “ko god ne poštuje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2015. i 2019. godine podriva vladavinu prava i potencijalno čini krivično djelo“.

Iz ambasade su se osvrnuli i na targetiranje povratnika.

Zastrašivanje povratnika ili manjinskih zajednica je neprihvatljivo bilo gdje da se ono desi i odgovorne vlasti moraju djelovati kako bi iste spriječili. Stabilna i prosperitetna Bosna I Hercegovina treba biti izgrađena na poštivanju, saradnji I zajedničkim vrijednostima“, saopšteno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!