Britanska ambasada u BiH: Prijetnje o “mirnom razdruživanju” su opasne

Vijesti 24. maj 202414:36 0 komentara
Reuters

Nakon jučerašnjih izjava Milorada Dodika o "razdruživanju", oglasila se i ambasada Velike Britanije u BiH koja je poručila da su takve izjave ne samo opasne nego zasnovane na netačnim pretpostavkama.

“Skore prijetnje Vlade Republike Srpske da provede „mirno razdruživanje“ od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama”, navode iz ove ambasade i potom navode nekoliko činjenica:

“· Nije tačno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. Republika Srpska je legitimni i integralni dio BiH.

· Nije tačno da se Republika Srpska može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države. Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantovano u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma.

· Nije tačno da aktivnosti g. Dodika na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive. Predsjednik Republike Srpske dobro poznaje pravne činjenice. Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan.

· Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga. Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve”, navode u saopćenju iz ambasade Velike Britanije u BiH.

Podsjetimo, jučer je Milorad Dodik u obraćanju najavio da će uputiti dokument o “razdruživanju” kolegama iz FBiH jer “ovako više ne može”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!