Broj saobraćajnih nesreća u BiH u porastu, alkohol i mobitel glavni uzročnici

Vijesti 28. mar 202319:00 1 komentar

Broj saobraćajnih nesreća u Bosni i Hercegovini svake godine je u porastu. Samo tokom prošle godine, život su izgubile 222 osobe. Uprkos novčanim kaznama i stalnim opomenama, nesavjesni vozači i dalje su na cesti.

Medijski stupci i tokom marta bili su ispunjeni potresnim fotografijama razbijenih automobila i inicijalima počinilaca. Ili poginulih. Crna statistika raste. Uporedo, raste i briga građana.

“Ja sam imao jedan udes, vozio sam moped, jedna djevojka imala je slušalice u ušima, samo je ispred mene otišla, nije gledala, nije čula moped”, “Autobus mi je pobjegao zbog toga što mi niko nije htio stati”, “uvijek pazim, kao invalid pazim”, kazali su nam građani.

Policijske sirene ili one od hitne pomoći upaljene su gotovo svakog dana. Na terenu pomažu i opominju da na bh. cestama nije sigurno. Opominju i oni, koji su i sami žrtve saobraćajnih nesreća.

“U toj saobraćajnoj nezgodi ostao sam povrijeđen i u kolicima, kao paraplegičar. Kada vozimo, recimo, 50km/h kroz naseljeno mjesto, poštujemo ograničenje, mi kad dvije sekunde skrenemo pogledom, mi smo prešli 28 metara. Dvije sekunde pogleda u ekran telefona, mi smo slijepi tih 28 metara”, kazao je Zoran Vujin iz Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda “Step”.

Nesavjesnost i bezobzirnost bh. vozača najbolje pokazuje statistika.

U 2022. godini dogodile su se 1.083 saobraćajne nesreće više u odnosu na godinu ranije. Vodeći uzrok je alkohol, ali i korištenje mobilnih telefona. Istraživanja pokazuju da pisanje poruka tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nesreće 23 puta. Vidno polje nam je suženo za jednu trećinu. Stoga, broj saobraćajnih nesreća ne čudi.

“U prethodnim godinama imamo porazne podatke sigurnosti i saobraćaja na cestama, pogotovo kada se uzme u obzir broj smrtno stradalih i teško povrijeđenih u saobraćaju, i uzimajući u obzir istraživanja koja su rađena u zemljama EU, a koja su pokazala da je mobitel jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda”, naveo je Tomislav Bojić iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Kazne za korištenje mobilnog telefona prilikom vožnje kreću se i do 10.000 KM. No, većina vozača je i dalje tvrdoglava.

“Većina mladih osoba, ali i oni stariji koriste telefon dok upravljaju vozilom što ometa pažnju.Također ni handsfree uređaji nisu nimalo sigurniji i svakako odvraćaju pažnju vozačima”, istakla je Silma Muminović iz BIHAMK-a.

Poruka ili poziv važniji od života ne postoje. Upotreba mobilnih telefona prilikom vožnje novčano je kažnjiva. Međutim, cijenu nema dovođenje druge osobe u opasnost i izazivanje saobraćajne nesreće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare