Broj turističkih posjeta Sarajevu oborio rekorde, očekivanja za nastavak godine visoka

Vijesti 04. jun 202422:17 0 komentara
F.Z./N1

Bosna i Hercegovina ima mnogo turističkih potencijala. Geografski položaj i veći broj aviolinija omogućavaju i veći broj turista. u narednom periodu plan je raditi na poslovnom turizmu, no jačati i dosadašnje turističke atrakcije. Tako će od 27. juna Jahorina biti planina sa najvećom ponudom sadržaja u ovom dijelu Evrope.

Broj turističkih posjeta Sarajevu u prvih pet mjeseci oborio je rekorde. Očekivanja za nastavak godine su visoka, jer slijedi ljeto i festivali.

“Prvih pet mjeseci su rekordni kad poredimo sa rekordnom 2023. godinom. Jako smo ponosni na tih 20% čak u dolascima i 30% i što je najbitnije nama je da se povećao i broj noćenja”, kaže Haris Fazlagić iz Turističke zajednice KS.

Iako je Sarajevo turistima privlačno tokom cijele godine, podaci kažu da je većina gostiju tu poslom. U narednom periodu plan je povećati broj kongresnih sala i jačati poslovni turziam, jer su njegovi benefiti brojni.

“Poslovni klijenti sačinjavaju 60% našeg ukupnog broja klijenata što je veoma važna i informacija te ove godine smo primijetili porast od 10% poslovnih klijenata. Poslovni klijenti zahtijevaju i žele da sve što im je potrebno imaju u samom hotelu”, kaže hotelijerka Belmina Bajrović.

Cilj turističke zajednice je jačati i potencijale koje svakako imamo, poput planina. Jahorina, kažu iz Olimpijskog centra, nudi najviše ljetnih sadržaja u ovom dijelu Evrope. Ipak ta ponuda zahtijevala je povećanu gradnju, zbog čega su česte i optužbe. Nadležni kažu da na ovome neće stati.

“Jahorina je danas neprepoznatljiva u odnosu na kakva je bila prije 10 godina i sigurno će tako biti i za 10 godina. Razvoj ljetnog i zimskog turizma koji danas najavljujemo je nešto što je proces i nešto u što moraju biti uključeni svi akteri”, smatra Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Sarajeva.

Čist šumski zrak, domaća hrana, velik broj šetališta i zabavnih sadržaja samo su neke od stavki u kojima će posjetioci Jahorine moći uživati tokom ljeta.

“Naša panoramska vožnja gondolom će raditi čitavo leto, naš olimpijski bar na vrhu planine sa fenomenalnim pogledom na jezero i svi naši sadržaji od zip lajna preko jezera, sky divea, dečiji poligoni, dečija igrališta, adrenalinski park”, ističe Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

Velik broj trkača prijavio se već na Jahorina Ultra Trail. Unatoč dvije zelene zime poslovali su u plusu te očekuju uspješnu ljetnu sezonu.

Ljetna sezona na Jahorni počinje 27. juna, a svi državljani Bosne i Hercegovine imat će 50% popusta na sve ljetne sadržaje.

Prvi dan sezone svi će moći besplatno uživati u sadržajima, dok će šest dana tokom ljeta besplatne karte biti obezbijeđene građanima Istočnog Sarajeva. Iako popusti često privlače veći broj turista, iz Nadzornog odbora ovog centra smatraju da to može dovesti do gubitaka.

“Što znači da se mi odričemo 50% dobiti, a zapamtite ovaj dan svi vi iz medija i sledeće godine kad me budete pitali gdje vam je dobit, ja ću da vam kažem dobit je otišla na popuste”, pojašnjava Nedeljko Elek iz Nadzornog odbora OC Jahorina.

U narednom periodu plan je graditi biciklističku i pješačku stazu te uvezivati aktivnosti i sa drugim okolnim mjestima. Turistički događaji i konferencije svakako su prilika za razmjenu iskustava. Ipak poruke slične na turizmu se mora raditi planski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!