Brojni problemi za poljoprivrednike u TK: Ne tražimo nikakve milione!

Vijesti 18. feb 202318:31 0 komentara
N1

U FBiH je u 2022. godini proizvedeno 5 miliona litara mlijeka manje. Farmeri poručuju da su iscrpljeni fizički, psihički i finansijski zbog sve većih cijena repormaterijala te traže veća sredstva iz budžeta.

Muhamed Halilović iz Živinica prošle godine zasijao je 5 hektara žitarica te uradio 60 traktora silaže koju je spremio pod ove najlone i zemlju. Planira proljetnu sjetvu.

“Uzorao sam i pripremio pet hektara. Predao sam zahtjev za raspodjelu zamljišta još dva hektara. Znači, da bude sedam da bih mogao sijati i hljebna žita”, kaže Muhamed Halilović, poljoprivrednik.

Muhamed hranu proizvodi za 12 muznih grla te nešto junica.

U TK je trenutno oko 8.500 muznih grla. Međutim, ovakvih farmi sve je manje. Poljoprivrednici ključ u bravu stavljaju zbog brojnih problema sa kojima se susreću svake godine.

A to su nerazumjevanje vlasti, vremenske neprilike, sve skuplja sjemena, mineralna đubriva, gorivo.

“Imamo informaciju da će sjemenski kukuruz će ići za nekih 50 %. Vrećica koju smo plaćali prošle godine je bila između 100 i 110 KM, a ove godine će ići od 140 do 180 KM”, kaže Eldin Gilbanović iz udruženja mljekara TK.

“Dolazimo na raskršće kada je u pitanju animalna proizvodnja. Da li sijati kabastu hranu, da li se više boriti sa ovim nenormalnim, nevidljivim neprijateljima. Mi danas riješimo jedan problem, sutra se pojavi drugi”, ističe Admir Kahriman, udruženje poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Pomoć poljoprivrednici očekuju od Federalne vlade koja je za njih planirala 164 miliona KM. To nije dovoljno, poručuju.

“Ne tražimo nikakve milione. Mi jednostavno tražimo da svaka naša proizvodnja na farmama i poljima, pokrije sve troškove proizvodnje i da od toga zaradimo 10 %”, kaže Kahriman.

Detalje donosi Nataša Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!