Hronologija jednog mandata

Vijesti 12. apr 202213:37 > 13. apr 2022 18:08 2 komentara
FACEBOOK/N1

Upravni odbor BHRT- u sastavu Ljubomir Zuber, Mufid Memija, Dejana Šarenac i Zoran Krešić, izabrali su jednoglasno Pejku Medić za direktoricu BH Radija 1 2018 godine.

Statut Javnog servisa kaže da ključne pozicije Javnog servisa moraju zadovoljiti i nacionalnu zastupljenost , pa je tako za generalnog direktora BHRT-a imenovan Belmin Karamehmedović, za direktora BHT1 Nikola Marković i BH Radija 1 Pejka Medić.

“Upravni odbor je jednoglasno potvrdio imenovanje Pejke Medić na funkciju direktorice državnog radija i tu kreću problemi i kontinuirano narušavanje ugleda Javnog servisa” – kažu nam izvori sa BHRT-a.

Tu svakako treba spomenuti i novoizabrane urednike Informativnog programa koji su svojim uređivačkim smjernicama u javnosti izazvali niz negativnih reakcija. Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Marko Radoja je nedugo nakon imenovanja na tu poziciju 2018, u vrijeme obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, izazavao skandal sa “Cvijetom Srebrenice” koji su voditelji nosili.

“Trebali su voditelji kao vojnici da odluče ili svi da nosimo ili niko, što je presedan, jer dobar dio uposlenika BHRT-a nema isto mišljenje o ratnoj prošlosti u Bosni i Hercegovini” – govore za N1 uposlenici BHRT.

To je samo jedan u nizu incidenata na BHRT-u koji je kuluminirao kada je u u eteru pričitano “tzv. Armija RBiH.”

“Internom istragom, i sistemom Sinegy koji se koristi u pripremi programa, zabilježen je svaki korak pripreme izvještaja do konačne realizacije. Tekst sa “tzv Armija RBiH” je prošao sva čekiranja, što naravno budi osnovane sumnje da se i ovo planski uradilo” – kažu nam izvori sa BHRT -a.

Zašto?

Imajući u vidu činjenicu da Radiotelevizija Republike Srpske duguje BHRT-u preko 60 miliona KM od naplate RTV takse i da se BHRT veoma slabo gleda u tom bh. entitetu, “logično se zaključuje da su redovne platiše obavezne TV pretplate većinom Bošnjaci. Redovnim platišama od kojih su uposlenici Javnog servisa živjeli, trebalo je degradirati Javni servis u njihovim “očima”. U tome se dobrano uspjelo, jer su građani masovno počeli da se odjavljuju i da prestaju plaćati pretplate” – kažu za N1.

Danas je BHRT pred opstankom i prijeti mu gašenje, ali vratimo se na slučaj Pejke Medić.

Direktorica BH Radija 1 je u fokus javnosti došla kada je reagovala na radijski izvještaj Memorijalnog centra Potočari. Audio prilog je ustupljen Dramskom i dokumentarnom programu BH Radija 1 koji ga je uredno emitovao.

“Tu nastaje problem, a urednici Mirza Skenderagić i Miralem Ovčina postaju predmetom mobinga direktorice. Sporan termin za Medić iz priloga Memorijalnog centra Potočari je bio “srpsko – četnički agresor”, a Ovčina i Skenderagić su završili na dispiplinskoj komisiji” – kažu za N1 radnici koje žele da ostanu anonimni u strahu zbog odmazde direktorice.

Potočari
Potočari (ELVIS BARUKCIC / AFP)

Pošto redakcija Dramskog i dokumentarnog programa jedina komunicira online sa publikom putem društvenih mreža, to im je ubrzo bilo onemogućeno. Direktorica je naredbom ugasila taj profil kao i profil Dječijeg radija na Facebooku. Isto tako, program koji je pripremala redakcija Dramskog i dokumentarnog programa je bio jedno vrijeme potpuno ukinut, pravdajući taj potez neradom spomenutih urednika.

Pejka Medić je odbijala tokom čitavog mandata da se program BH radija 1 integriše na društvene mreže što je danas “pod moranje” u digitalnom svijetu, ali to nikada nije dozvolila.

“Cijeli mandat na svojim digitalnim profilima na kojima je aktivna nikada nije, za četiri godine, niti jedinom rečenicom, promovisala program radija na čijem je čelu, niti spomenula premijere emisija ili neke druge sadržaje. Jedan od uposlenika se žalio da je i neke sevdalinke izbacivala sa plej lista ako joj se nisu sviđale” – kažu nam sa BHRT -a.

Na svojim profilima često je znala izazvati reakciju javnosti. Izbrisana slika sa njenog Twitter profila i danas se može pronaći na internetu na kojoj pozira sa slikom presuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka mladića, Draže Mihailovića…

Twitter/P.M.

“Očekivano je bilo da će pred kraj mandata krenuti u potpunu ofanzivu i zaista ide daleko u tome.”

“Ide toliko daleko da postaje neshvatljivo. U nedavnoj Twitter objavi se čudila obilježavanju 30 godina od početka opsade Srajave. Ispred Narodnog pozorišta predstavljena je hrana koju su Sarajlije jele pod opsadom na koju je napisala komentar “bogata turistička ponuda”, i to je naravno prouzrokovalu lavinu komentara.

Prilog koji je trebalo da se emituje u okviru političke radio emisije “Sedmica”, autora Amira Sužnja, a koji je govorio o opsadi Sarajeva, Medić je izbacila iz emitovanja.

“Nedavno je išla na sastanak sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom gdje je razgovarala o statusu Srba na BHRT-u, a da pri tom nije spomenula Dodiku dug RTRS prema BHRT?  Čudan pristup nekoga ko tu zarađuje plaću, priznat će te.”

Pejka Medić i Milorad Dodik (Srna)

Cilj je jasan i on ide ka svojoj kuliminacji. Želja da se Bosanskohercegovačka televizija, kao simbol državnosti, potpuno obezvrijedi i dovede do  ruba egzistencije preko 800 porodica.

To je ista matrica i retorika koja dolazi od vladajuće kolacije iz RS, da je BiH nemoguća država, da je potuno nefunkcionalna itd. I Dodik je nakon stastanka sa Pejkom rekao da se “Javni servis se neće ugasiti ali kakve koristi od njega”.

“Nedavno je na protestnom obraćanju Sindikata BHRT-a zbog blokade računa, na inicijativu uposlenika Vedrana Drljevića da se obrati na skupu, javno dobio upozorenje Jelene Kapor, urednice Informativnog programa, da će živi prenos protesta Sindikata biti prekinut ako se Drljević obrati” – kažu nam naši izvori.

Mandat Pejki Medić uskoro ističe i neće bit produžen, saznaje N1 od izvora u Upravi državnog javnog servisa. Njeno vrijeđanje građana duboko je narušilo ugled BH Radija 1 i Javnog servisa.

“Ne smijem hodati Sarajevom”, tako je nedavno kazala Pejka Medić. U međuvremenu, Direktorica BH Radija 1 je prijavila prijetnje smrću policiji u Istočnom Sarajevu koje dobija putem društvenih mreža. Prijetnje smrću u bilo kojem obilku su zastrašujuće i ničim se ne mogu opravdati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare