“Budžet za samozadovoljavanje potreba” s “bezobraznim rashodima”

Vijesti 07. jul 202114:43 0 komentara
Youtube Screenshoot

Mira Pekić i Dragan Mektić, zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH kazali su kako neće glasati za Budžeta kritikujući ga. Istakli su kako on služi za samozadovoljavanje potreba i da ima bezobrazne rashode. Naglašeno je kako veliki dio sredstava ide za nabavku automobila i zapošljavanje u onim institucijama u kojima to nije potrebno.

“Ovo je neosjetljiv budžet u kojem nema ništa što bi ukazivalo na trenutnu krizu koja je na snazi u BiH. Imamo sve ekonomske pokazatelje u minusu. Predložen je da se pokriju rashodi, odnosno za nova zapošljavanja u UIO i Graničnoj policiji koja godinama ukazuje potrebu za novim ljudima, ali imamo i nova zapošljavanja u PSBiH, RAK-u i drugim institucijama koje za to nemaju potrebu”, rekla je Pekić.

Dodala je kako je u PSBiH planirano upošljavanje 15 novih radnika, u MVP dva, u RAK-u 10, dok je za UIO planirano 133 i GP 100 graničnih policajaca.

Milioni za nabavku automobila

Istakla je kako su predviđeni “enormni troškovi za nabavku opreme – kupovinu automobila”. Prema njenim tvrdnjama, UIO izdvaja 1,2 miliona KM, Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH 360.000 KM. MVP planira nabavku devet vozila od blizu pola miliona KM, Predsjedništvo 635.000 KM, a PSBiH pola miliona KM.

“Mi iz Kluba PDP-SDS-DNS nećemo podržati ovakav budžet i ovakve bezobrazne rashode u vremenu kada se ovo sve dešava u BiH. Sedamnaest miliona KM je za borbu protiv pandemije predivđeno u budžetu, ali nema obrazloženja. Putni troškovi za Predsjedništvo – stavka je povećana 100 posto”, kazala je Pekić.

Mektić: Budžet se ne dotiče zdravlja ni građana BiH

Dragan Mektić, kazao je kako budžet služi svrsi “samozadovoljavanja potreba administracije”, prvenstveno kod povećavanja broja zaposlenih u institucijama BiH”.

“To se posebno odnosi i kroz povećanje sredstva za kapitalne investicije na nivou BiH, a kada kažemo kapitalne investicije, mislim prvenstveno tu da bi se uspjeli do kraja godine završiti potrebne tendere i javne nabavke za utrošak tih sredstava. A znamo da je u javnim nabavkama i tenderima neviđena korupcija i neviđeni kriminal i pljačka ovog naroda. Ovaj budžet nije se osvrnuo na jedan ključni problem BiH – uticaj smanjena posljedica ekonomske krize jer povećavamo broj zaposlenih, kupovine novih vozila, a to se ne tiče i ne dotiče građana, njihovog standarda i njihovog preživljavanja. Ovaj budžet se ne dotiče ni pitanja javnog zdravlja, građana BiH, a tu mislim na posljedice pandemije”, rekao je Mektić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!