Bugarska spremna nastaviti vojno učešće u BiH

Vijesti 26. sep 202213:55 0 komentara
MO BIH

Bugarska je spremna nastaviti učešće u vojnoj misiji u BiH i u slučaju veta na misiju EUFOR-a, čiji mandat, ako se ne produži, ističe u novembru ove godine.

Naime, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, Dimitar Stojanov, ministar odbrane Republike Bugarske, potvrdio je danas Sifetu Podžiću, ministru odbrane BiH, prilikom zvaničnog susreta u Sarajevu da je Bugarska spremna i dalje nastaviti svoje učešće i u bilo kojoj drugoj vrsti misije u BiH.

Takođe, kako je saopšteno, naglasio je opredijeljenost Ministarstva odbrane Bugarske za svaki vid saradnje, kako po pitanju saradnje u oblasti obrazovanja pripadnika Oružanih snaga BiH na akademijama u Bugarskoj tako i daljnjem učešću u regionalnim inicijativama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Podžić je istakao zadovoljstvo dosadašnjim nivoom bilateralne saradnje dvaju ministarstava, naglasivši da ova dva ministarstva nemaju otvorenih i neriješenih pitanja.

Zahvalio se na spremnosti učešća Bugarske i bugarskog kontingenta u EUFOR-ovoj misiji Althea u BiH, kao eventualnim drugim misijama u BiH.

“Svi u BiH smo saglasni da se misija EUFOR-a u BiH nastavi, a samim tim imate i punu podršku za ostanak bugarskog kontingenta, a sve u cilju očuvanja sigurnosti i stabilnosti u BiH, i ne samo zbog sigurnosnog aspekta, već i zbog potrebne obuke koju EUFOR pruža pripadnicima Oružanih snaga BiH”, naglasio je Podžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!