Bugojanskoj advokatici Emini Begić privremeno zabranjen rad: Osumnjičena da je krivotvorila isprave i prisvojila novac klijenata u iznosu oko 1,4 miliona KM

Vijesti 16. nov 202314:02 1 komentar
CIN

Odluku je donijela Advokatska komora FBiH nakon što su protiv advokatice Emine Begić pokrenuti krivični postupci zbog zloupotrebe povjerenja klijenata i prisvajanja njihovog novca.

Advokatici Emini Begić iz Bugojna je privremeno zabranjen rad, potvrđeno je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Regionalne advokatske komore u Zenici.

Odluka je uslijedila nakon što su protiv advokatice Begić pokrenuta dva krivična postupka pod optužbom da je zloupotrijebila povjerenje klijenata i zadržala njihov novac.

Obje optužnice je podiglo Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona i dostavilo Općinskom sudu u Travniku na postupanje.

Prva optužnica je podignuta 2019. godine i u njoj je navedeno da je Begić krivotvorila isprave, zloupotrijebila povjerenje najmanje tri osobe i prisvojila njihov novac u iznosu oko 1,4 miliona KM. Sa njom je optužen i njen brat Adnan Hozić. Postupak je u toku.

Prema Zakonu o advokaturi i Disciplinskom pravilniku, Advokatska komora može advokatu izreći privremenu mjeru zabrane rada ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim vršenja advokatske djelatnosti.

Odluku je donijela Regionalna advokatska komora u Zenici, a potvrdila Federalna komora i o tome obavijestila Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine koje je njeno ime uklonilo iz baze advokata dostupnih pravosudnim institucijama.

Za privremenog upravitelja njenih poslova imenovan je Emir Burak i klijenti će biti obavješteni o sudbini svojih predmeta.

Begić nema mogućnosti žalbe na ovu odluku, ali može pokrenuti upravni spor pred sudom.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare