Buna za Bunu

Vijesti 05. jun 202118:19 0 komentara

Šest godina vodi se pravna borba za očuvanje Bunskih kanala kod Mostara. Stanovnici Bune i članovi udruženja „Majski cvijet“ onemogućili su za sada izgradnju dvije mini hidroelektrane, koja bi kako tvrde predstavljala opću katastrofu, jer bi došlo do uništenja flore i faune. A s obzirom na to da se od gradnje ipak ne odustaje, aktivisti ovih dana nastavljaju svoju višegodišnju borbu.

Upozoravanje aktivista i mještana Bune na nepravilnsti i proceduralne greške u postupku dodjela okolišnih dozvola za izgradnju mini hidroelektrana na Bunskim kanalima rezultiralo je poništavanjem istih od strane Kantonalnog suda u Sarajevu prošle godine.
Iako su za sada uspjeli sačuvati ovaj lokalitet od građevinskih mašina i trajnog uništenja, borba se kažu nastavlja, jer su investitori ponovno podnijeli zahtjev Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izdavanje okolišne dozvole.

Buna – biser prirode

“Predmet stoji sada u Ministarstvu okoliša i turizma na razmatranju. Komsija treba da radi ovaj predmet za Bunu 1 i Bunu 2 i mi čekamo njihov ishod, da se uradi nova studija, javna rasprava ili da Ministarstvo turizma i okoliša odbije investitoru zahtjev”, poručio je Oliver Arapović iz Udruženja Majski cvijet.

Ekolozi upozoravaju – izgradnja mini hidroelektrana dovela bi do poplavljenih područja, a trajno bi ugrozila zaštićene biljke i životinje.

“Bunski kanali su jedan od rijetkih bisera prirode gdje imate stotinjak a možda i više metara vodopada, tu su matična staništa, endemskih ribljih vrsta i to je jedan monstruozni projekat uništavanja prirode”, rekao je Sejo Pintu, urbanista i ekolog.

“Ovo područje je od enormnog značaja, ne samo za lokalnu zajednicu nego za čitavu BiH, Evropu pa i svijet. Ovo je fenomen, gdje s jedne strane imate sedrenu obalu koja se gradila milionima godina, s druge strane granit i ovo što je priroda napravila jednom ako narušimo ne možemo više nikad vratiti”, pojasnio je Sanel Riđanović, profesor zoologije i ekologije.

U namjeri da sačuvaju ovu prirodnu oazu, podržali su ih članovi Gradskog vijeća.

Inicijativu podržavi vijećnici

“Meni je to toliko nestvarno da je nekom palo na pamet da dođe na ovu ljepotu i proba napraviti neku mini hidroelektranu. Ne znam ko su ljudi koji se usude dirati prirodu”, istaknula je Boška Ćavar, vijećnica Naše stranje u Gradskom vijeću.

“Kroz Gradsko vijeće već sam pokrenuo inicijativu za proglašenje vodozaštitnog područja. Po poslovniku 30 dana od podnošenja inicijative mora ići na točku dnevnog reda”, dodao je Silvio Bubalo, vijećnik HRS u GV Mostara.

A prema rješenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH iz 1970. godine, lokalitet “Bunski kanali” proglašen je rezervatom prirodnih predjela, te se nalazi na spisku zaštićenih dijelova prirode HNK. Stoga se postavlja pitanje kako se uopće pojavila mogućnost gradnje na zaštićenom području? Iz tog razloga Skupština HNK zatražila je od Vlade HNK preispitivanje dodijeljenih koncesija.

Aktivisti odlučni u namjeri

“Mi kao Vlada, niti ja kao ministar ne bi mogao upućivati u proceduru da to nije pozicionirano postojećim prostornim planom, nijednu koncesiju. Koliko ja znam nije bilo nikakvih ogrničenja da se u prostorni plan pozicionira ta hidroelektrana, i na temelju toga što je u prostornom planu moglo se ići u proceduru dodjele koncesije”, riječi su Donka Jovića, kantonalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

No aktivisti odlučni u namjeri da ostvare svoj cilj – poručuju da se neće zaustaviti sve dok se u potpunosti zabrani bilo kakva gradnja na Bunskim kanalima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!