Burne reakcije na izjave Milanovića o genocidu u Srebrenici

Vijesti 05. dec 202118:47 3 komentara
N1

Izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića oko političke suradnje Dragana Čovića i Milorada Dodika te genocida u Srebrenici, uzburkale su duhove u BiH i Hrvatskoj. U svom stilu, dva dana zaredom Milanović objašnjava kako nije ništa krivo rekao, dok njegove izjave osuđuju Bošnjaci u Hrvatskoj.

U Domu naroda Dragan Čović i kolege mu zastupnici iz HDZ BiH podržali su zaključak Kluba delegata iz redova Srba koji su tražili suspenziju Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Prijedlog nije prošao, a na naše pitanje o novoj političkoj epizodi u BiH predsjednik Milanović odgovara:

“Postoje genocidi i genocidi, postoji genocid nad židovskim narodom, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno događaj je definiran kao genocid, a genocid ima širok raspon, postoji genocid u 2. svjetskom ratu, postoji Jasenovac, nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista, ni govora, ne želite da je svaka žrtva ista”.

I šalje poruku Čoviću I Dodiku.

“Neka to sada puste, opet će ih prokazati kao fašiste, naciste, a to nisu, uz sve mane koje netko može imati Dodik nije najveći problem u BiH, on je jedan od manjih problema”, kazao je Milanović.

Izjava hrvatskog predsjednika nije ostala nezamijećena u BiH pa je sutra dan i to bilo jedno od novinarskih pitanja.

“A ono što sam ja rekao je 100 puta uravnoteženije od izjava koje slušamo od tamo. Rekao sam da Srebrenica nije isto što i Holokaust, nije isto što i Jasenovac, jer nije isto. To je težak zločin s elementima genocida”, kazao je Milanović.

U Hrvatskoj je zbog toga danas stigla reakcija i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Zoran Milanović ima urođenu predrasudu prema Bošnjacima iz BiH, to je jedna vrsta organskog primitivizma, promatra Bošnjake kao ljude koji su jedino za bauštelu i pravljenje ćevapa”, smatra Armin Hodžić.

Ističe da nitko nema pravo reći da se u Srebrenici nije dogodio genocid te da Čović I Dodik surađuju zbog svojih partikularnih političkih interesa.

“Igramo se sa sjećanjem na žrtve, sa svime što se događa ljudima u RS-u i baš zato HDZ BiH ne želi omogućiti jednako pravo glasa ljudima koji žive u manjem entitetu jer su svjesni da o njihovim interesima nitko ne brine nego samo žele omogućiti ljudima koji su njihovo biračko tijelo i to je problem”, dodaje Hodžić.

Detalje donosi Zoran Pehar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare