Burno na sjednici Skupštine KS: Najavljena tužba protiv ministra Vranića

Vijesti 15. sep 202118:51 1 komentar
N1

Oni koji su narušavali ugled direktorice Kliničkog Centra, trebali bi početi skupljati novac, jer ih planira tužiti, poručila je lično Sebija Izetbegović nakon što je Tužilaštvo KS saopštilo da će provjeriti navode o njenom obrazovanju. I dok Izetbegović najavljuje tužbe, njene stranačke kolege, najavljuju krivičnu prijavu, i to protiv SDP-ovog kadra ministra zdravstva Harisa Vranića.

Prvo su iz SDA najavili krivičnu prijavu protiv ministra zdravstva Harisa Vranića, a zbog, kako navode neprovođenja procedure pri formiranju liste lijekova. Komisija za lijekove, iako je bila obavezna, zaobiđena je u ovom postupku poručili su iz SDA.

“Nije istina da komisija nije ispoštovana, kao što je tačno rečeno, komisija je savjetodavno tijelo. Tačno je što je rekao zastupnik Zahiragić da ona prikuplja informacije, da ona prikuplja sve dokumente, da li je neko validno predao dokumente da li lijek može biti stavljen na listu”, kazao je Vranić.

“Ministar na osnovu njihovog prijedloga to treba da proslijedi Vladi, on je taj obavezujući dio, on je taj obavezujući dio procesa javnog poziva izostavio. Kaže on nama da Komisija treba da bude samo stručno tijelo. Poziva se na neki naredni član koji kaže-ministar po provedenom postupku predlaže-to je istina. međutim tri člana je preskočio u kojima se definiše šta je tačno taj provedeni postupak”, kazao je Haris Zahiragić, poslanik SDA.

Ne odgovara ministar na pitanje kako je proveden taj postupak te ko su članovi Komisije koji su postupak proveli. Premijer KS Edin Forto, takođe bez komentara, upućuje na ministra Harisa Vranića.

“Ta lista lijekova je vrijedna od 80 do 90 miliona. Prema procjenama koje ja imam sada, na osnovu ove liste lijekova, iako je manje lijekova biće veći troškovi”, tvrdi Zahiragić.

Traži se istraga u vezi diplome Sebije Izetbegović

“U to morate znati da je uračunato, za lijekove se plaća nekih 56 miliona. Ostalo ide na apotekarske usluge, recepte, plaćanje dežurstava, na posebne programe”, kazao je Vranić.

A onda su iz Naroda i pravde zatražili istragu, a u vezi sa diplomom Sebije Izetbegović.

“Traži se od Kantonalnog Tužilaštva KS da što hitnije vezano za medijske natpise da direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nije u skladu sa zakonom položila ispite na postdiplomskom studiju, te da je krivotorila indeks zagrebačkog Medicinskog fakulteta”, kazala je Danijela Kristić, poslanica Naroda i pravde.

Iz Tužilaštva su promptno odgovorili, izvršiće provjere. Oglasila se i Izetbegović, te u izjavi za N1 kazala da je krajnje vrijeme da se provjera obavi.

“Sasvim sam svjesna činjenice da će nakon toga biti izmišljen novi razlog za napade na mene, ali mi je i drago da će se svi uvjeriti da ove napade vode oni koji su preko veze završavali fakultete, pa i ne znaju kako se istinski ostvaruje akademska karijera”, kazala je Sebija Izetbegović.

Neimenovanim osobama Izetbegović još poručuje da se preko nje neće zapošljavati preko veze, niti kupovati opremu i lijekove bez tendera, neće krasti jajne ćelije ženama, lagati o dijagnozama, niti osnivati fakultete ponižavajuće niskog nivoa,

“Tužilaštvo će provjeriti i sve one rukovodice i uposlenike koji su uzimali moj dosije koji se nalazi na Medicinskom fakultetu i utvrditi šta i ko je uzimao i otuđivao iz istog dokumentaciju. Ja nemam pristup svom dosijeu, a obaveza fakulteta je da ga čuva”, dodala je Izetbegović.

Na koncu, Izetbegović je potcrtala da će tužiti sve koji su u pitanje doveli njenu neupitnu akademsku karijeru u pokušaju narušavanja njenog ugleda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare