Burno u Banovićima: Policija ispred Općine spriječila opću tuču

Vijesti 31. jul 202309:28 0 komentara
Facebook BHREPORETER.BA

Pred zgradom Općine Banovići jutros je došlo do naguravanja građana. Kako su i najavili, nova većina u Općinskom vijeću koja broji 14 vijećnika, najavila je za danas u osam sati ujutro, ulazak u prostorije Stručne službe Vijeća, koje se nalaze u zgradi Općine.

Podsjetimo, nakon što je načelnik Općine Banovići Bego Gutić (SDA) putem svog Facebook profila pozvao građane Banovića na organizovano okupljanje i doček ispred zgrade Općine Banovići jutros u 7.30 sati povodom najavljenog nasilnog ulaska u Općinu od strane PDA Sifeta Ikanovića, Žunić Edina, Kovačević Nermina i drugih, intervenisala je policija zbog dešavanja ispred zgrade Općine Banovići.

Nova većina u Općinskom vijeću Banovići, koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, na sjednici održanoj 6. jula, usvojila je inicijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Bege Gutića. Tada je usvojena i odluka o raspisivanju referenduma, po kojoj će se građani Banovića izjasniti o opozivu načelnika 5. avgusta. Od te sjednice prošlo je više od 20 dana, a odluke koje su donijeli još nisu ovjerene pečatom, stoga ne mogu biti provedene.

Iz SDA pozvali su nadležne institucije u Tuzlanskom kantonu da reaguju na adekvatan način i osiguraju normalno i zakonito funkcionisanje lokalne vlasti, te spriječe nemile scene koje su ipak uprkos svemu zabilježene jutros u Banovićima. S druge strane nova većina tvrdi da su prethodnih dana čekali asistenciju policije koja bi im omogućila da uđu u zgradu Općine gdje su smještene prostorije Stručne službe Općinskog vijeća Banovići.

Ispred zgrade Općine Banovići jutros je došlo do verbalne prepirke i naguravanja. Cijela situacija je bila na ivici fizičkog sukoba. Pozlilo je jednoj ženi, odvezla je Hitna, a još jedna se žali da joj je povrijeđena ruka. Stanje je stavljeno pod kontrolu tek kada su policijskim službenicima pridružile se kolege jedinice za specijalnu podršku MUP-a TK.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!